Utrechts omstreden bijstandsexperiment vertraagd door verschil van inzicht

UTRECHT - Het Utrechtse experiment met een vorm van een basisinkomen loopt vertraging op. Dat schrijft de gemeente aan de raad.
Het experiment had 1 mei als streefdatum, maar dat wordt niet gehaald omdat het Rijk het niet eens is met de plannen van Utrecht. De ambitie is nu dat het onderzoek 'voor de zomer van start gaat', zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.
Utrecht wil dat ontvangers van een bijstandsuitkering met veel minder regels te maken krijgen. Zo zou de sollicitatieplicht kunnen komen te vervallen. Daarmee schuurt de gemeente tegen de grenzen aan van wat wettelijk is toegestaan. De gedachte is dat ontvangers van een uitkering zonder alle regels minder schulden krijgen en makkelijker weer aan het werk gaan. Onderzoekers van de universiteit Utrecht gaan onderzoeken of dat ook echt zo is.

VERSCHIL VAN INZICHT

Volgens een woordvoerder van de gemeente vraagt de afstemming met het rijk meer tijd dan gedacht. In de brief aan de raad zegt de wethouder: "Over de uitvoering van dit Plan van Aanpak voeren we een actieve dialoog met het ministerie. Over de huidige opzet bestaat namelijk verschil van inzicht. Samen met het ministerie zoeken we naar een oplossing."

BIJVERDIENEN

Naast Utrecht willen ook Tilburg, Groningen en Wageningen experimenteren met het basisinkomen. Eerder zei het college dat de wet ruimte biedt voor experimenten. Hij wil kijken of mensen anders gaan handelen als ze anders worden benaderd. "We willen kijken of mensen dan in beweging komen."

GELIJKWAARDIG

Binnen de Utrechtse coalitie is er ook verdeeldheid over het voorstel. De Utrechtse VVD ziet er niks in. De liberalen vinden dat alle bijstandsgerechtigden in Utrecht gelijkwaardige ondersteuning en begeleiding moeten krijgen en vinden experimenteren met hun uitkeringen daarom ongehoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.