Meeste jeugdhulp in regio nodig in Utrecht, minste in Renswoude

PROVINCIE UTRECHT - Ruim 13 procent van de kinderen tot 17 jaar in de gemeente Utrecht kreeg vorig jaar jeugdhulp. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee is Utrecht de gemeente in onze provincie waar kinderen het vaakst jeugdhulp kregen. Gemeenten als Renswoude (7,3 procent) en Lopik (7,7 procent) zitten juist ver onder het gemiddelde.
In heel Nederland kregen vorig jaar 367-duizend kinderen tot 17 jaar jeugdhulp. Dat is bijna 11 procent van alle kinderen in die leeftijdscategorie, stellen de onderzoekers.

OPVOEDPROBLEMEN

Jeugdhulp bestaat uit het begeleiden en behandelen van jeugdigen met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen. Het ging om 367.000 gevallen. Dat was iets meer dan het jaar ervoor, toen er ongeveer 343.000 waren en ze 10 procent van alle jongeren beneden de achttien uitmaakten.
Ruim een kwart (27 procent) van de jeugdhulpjongeren was in 2016 afkomstig uit een eenoudergezin, terwijl in totaal 15 procent van alle meisjes en jongens opgroeit met maar een ouder.

MEESTE HULP

De meeste jeugdhulp werd verstrekt in Hoogezand-Sappemeer, Zoetermeer, Hillegom en Roermond. Daar kreeg meer dan 15 procent van de jongeren hulp. Ook andere gemeenten in Groningen en Limburg hebben relatief veel jeugdhulpklantjes. In gemeenten als Schiermonnikoog en Staphorst wordt jeugdhulp het minst verschaft, namelijk aan minder dan 6 procent.
Bij de cijfers van het CBS zijn ook de jongeren in instellingen meegenomen. Omdat daar vaak ook jongeren uit anderen gemeenten wonen, kunnen de cijfers daar een wat vertekend beeld geven over de daadwerkelijke problemen in de desbetreffende gemeente. Dit is bijvoorbeeld het geval in Zeist.

CBS: "Meeste jeugdhulp in regio nodig in Utrecht"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.