Achter de schermen: veiligheidsoperatie Koningsdag

UTRECHT - Ballonnen die beveiligingscamera's afschermen, muziekbandjes die opstoppingen veroorzaken. Wat de feestvreugde op de Utrechtse vrijmarkt op koningsdag juist moet vergroten kan ook gevaar opleveren. Daarom werken de gemeente en de hulpdiensten elk jaar nauw samen om ervoor te zorgen dat alles zo veilig mogelijk verloopt. RTV Utrecht kreeg een exclusief kijkje achter de schermen van deze mega-operatie.
Koningsdag, en niet te vergeten de vrijmarkt in de Koningsnacht, is het grootste jaarlijkse evenement in de stad Utrecht. Er komen zo'n 300.000 feestvierders op af. Dat is bijna net zoveel als het aantal inwoners van de gemeente. En dat vraagt veel van de organisaties die belast zijn met veiligheid. Honderden mensen werken keihard om ervoor te zorgen dat Koningsdag ook echt een feestje is.

STATIONSGEBIED

Het stationsgebied is bijvoorbeeld al jaren één grote bouwput. En dus zijn de looproutes elke keer weer anders. Verbouwingswerkzaamheden worden zo gepland dat er weinig overlast is op Koningsdag. Want veel mensen komen met de trein of bus naar Utrecht om feest te vieren.

AANSLAGEN

De politie bereidt zich ook voor op een van de spannendste dagen van het jaar. Dit jaar heeft veiligheid op Koningsdag nog een extra dimensie. De afgelopen tijd is in een aantal andere Europese steden, zoals in Stockholm, een vrachtwagen ingereden op een menigte. Daarbij vielen verschillende doden en gewonden. Om aanslagen te voorkomen laat de gemeente daarom voor het eerst zware betonnen vlaggenmasten neerzetten, zodat vrachtwagens of auto's niet zomaar de vrijmarkt op kunnen rijden.
De DocU Koningsdag: veilig feesten? wordt op zondag 30 april elk uur uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit bericht.

DocU Koningsdag: veilig feesten?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.