Mark de J. googelde 'messteken in onderbuik' en 'kogel door hersenstam'

BILTHOVEN - De Koen Everink-rechtszaak is maandagochtend hectisch begonnen. De advocaat van verdachte Mark de J. eiste extra DNA- en bloedonderzoek, maar de rechter ging daar niet mee akkoord.
Dus ging de zaak 's middags alsnog van start. Tijdens de zitting bleek dat De J. enkele vreemde zoektermen intypte op Google. Hij zocht onder meer naar 'messteken in onderbuik', 'Blokker keukenmes' en 'kogel door hersenstam'.
De J. zegt dat hij zulke zoektermen gebruikte omdat hij vaak films kijkt en hij dan dingen ziet die hij op internet opzoekt.

ONTKENNING

De J. ontkende ook maandag weer verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn goede kennis Everink. Hij blijft bij het verhaal dat hij is gekidnapt ten tijde van de moord door een groepje duistere figuren, dat ook verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Everink.

VIER DAGEN ZITTING

De zaak tegen tenniscoach De J. duurt volgens planning tot en met donderdag. Hij wordt ervan verdacht Everink in maart 2016 met meerdere messteken om het leven te hebben gebracht in zijn villa aan de Hoflaan in Bilthoven.
Zelf ontkent de voormalig coach van tennisser Robin Haase in alle toonaarden. De J. beweert hij dat hij rond het tijdstip van de moord achter het stuur van zijn auto vandaan is gesleurd en dat hij ongeveer tien minuten op de achterbank werd vastgehouden met een muts over zijn hoofd. De stappenteller in zijn iPhone staaft dat verhaal niet, stelt de officier van justitie. De advocaat vindt de stappenteller in de telefoon echter geen bruikbaar bewijsmiddel.

GOKSCHULD

Het Openbaar Ministerie vindt dat al het bewijs richting de 30-jarige De J. wijst: hij was op de avond van de moord bij Everink thuis, bloed van Everink is in de auto van De J. gevonden, hij had een forse
bij de zakenman en had zijn familie gevraagd het horloge van Everink te verstoppen.

WRAKINGSVERZOEK

Het tweede
dat de advocaat van De J. indiende, werd vorige week afgewezen. De zaak kan daarom vandaag gewoon doorgaan. De rechtbank in Utrecht heeft vier dagen gereserveerd voor de zaak.
is daarbij aanwezig voor RTV Utrecht. Ze doet live verslag op Twitter. Vanavond is haar reportage te zien op RTV Utrecht en je hoort haar vandaag ook regelmatig op Radio M Utrecht.
De strafeis van het Openbaar Ministerie wordt op dinsdag verwacht. De nabestaanden krijgen die dag ook de mogelijkheid hun verhaal te doen. De verdachte zelf krijgt donderdag de kans om als laatste nog wat te zeggen. De uitspraak staat gepland voor 13 juni.
Everink werd in 2012 zwaar mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation. Hij liep daarbij blijvend letsel op. Hari zit momenteel vast voor onder meer deze mishandeling.

Verslaggever Iris Tasseron over de zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.