RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Advocaat van Mark de J. stopt, maanden vertraging in moordzaak Everink

1/2
BILTHOVEN -

Pieter Hoogendam, de advocaat van moordverdachte Mark de J., stopt met de verdediging van zijn cliŽnt. Hij doet dat omdat de rechter niet akkoord gaat met extra DNA- en bloedonderzoek in de zaak-Everink.

Net als maandag diende advocaat Hoogendam dinsdag een verzoek in om de zaak aan te houden. Opnieuw werd dat verzoek door de rechter geweigerd.

Volgens Hoogendam is daarom geen sprake van een eerlijk proces. Hij vindt dat hij zijn werk nu niet meer goed kan uitvoeren. "Ik heb uw rechtbank niet van de noodzaak van aanvullend onderzoek kunnen overtuigen, terwijl extra onderzoek wel in het belang van mijn cliŽnt is", legde hij uit.


UITZONDERLIJK

De rechter zegt dat nu een "hele uitzonderlijke, wonderlijk situatie" ontstaat. De zaak wordt minimaal ťťn en maximaal drie maanden geschorst. "Enorm frustrerend en pijnlijk voor de nabestaanden", twittert RTV Utrecht-verslaggever Riks Ozinga.


ONTVOERD

De J. wordt ervan verdacht dat hij de Biltse zakenman Koen Everink met messteken om het leven heeft gebracht. De tenniscoach zelf ontkent dat. Hij zegt dat hij ten tijde van de moord in maart 2016 is ontvoerd door een groepje mannen. Die mannen zouden ook Everink om het leven hebben gebracht.

Het extra DNA- en bloedonderzoek zou moeten aantonen dat de mannen ook in de buurt van Everink zouden zijn geweest. Maar volgens het OM en de rechter is er al voldoende sporenonderzoek gedaan.


SLACHTOFFERVERKLARINGEN

Eerder dinsdag kwamen nabestaanden van de vermoorde zakenman Koen Everink aan het woord in de rechtbank. De emoties liepen hoog op. Vooral het verhaal van de moeder van de dochter van Everink maakte indruk.

Middels een audiofragment dat werd afgespeeld in de rechtbank liet ze weten het afgrijselijk te vinden dat haar kind haar vader dood moest aantreffen. "Jij wist dat ze daar in haar bedje lag", richtte ze zich tot De J. "Hoe ze haar vader zou vinden op de grond."

De dochter van Everink zou haar "vertrouwen in de mensheid" kwijt zijn. Ze is bang dat haar moeder ook om het leven wordt gebracht.


VADER EVERINK

Ook de vader van Koen Everink nam het woord. Hij zegt dat zijn leven overhoop is gehaald door de brute moord op zijn zoon. Ook noemt hij het 'wrang' dat Mark de J. en Robin Haase na de moord niets van zich lieten horen.


GOKSCHULDEN

Ook ging de rechtbank in op de gokschulden die tenniscoach De J. zou hebben bij Everink. In eerste instantie ging het om 21.000 tot 22.000 euro. De J. was gokverslaafd en ging regelmatig met Everink naar het casino in Utrecht.

Verder bleek dat Everink via Whatsapp klaagde bij De J. dat hij zijn gokschulden niet snel genoeg afloste. Op een later moment zou Everink opnieuw tienduizenden euro's hebben geleend aan De J.

Ook al dat geld werd vergokt. Bovendien zou De J. zijn familie hebben meegesleept in zijn verslaving.


VERSLAVING WAS BEKEND

Dat De J. forse schulden had bij Everink en dat hij een gokverslaving had, was bekend in de Nederlandse tenniswereld. Toptennissers Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker hebben dat verklaard bij de politie.

Tijdens het verhoor over de geldproblemen had De J. het zwaar. "De J. begint steeds onzekerder te worden", twittert verslaggever Ozinga. "Hij stamelt, laat zijn hoofd en schouders hangen."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -