Bewoners bezorgd over zonnepanelen in Hagestein

HAGESTEIN - De gemeente Vianen wil 19.000 zonnepanelen plaatsen in een weiland in Hagestein. Het moet bijdragen aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente.
Grietje Veldman woont direct naast het perceel waar de zonnepanelen komen en zij maakt zich grote zorgen. "Mijn uitzicht gaat weg, mijn veiligheid gaat weg, mijn vrijheid gaat weg. De waarde van mijn woning, wat gebeurt daarmee? Hoe gaat het verder?", zegt Veldman.

VERSCHRIKKELIJK

Vorige week kreeg Veldman een brief van de gemeente waarin de plannen duidelijk worden voor het stuk grond naast haar woning. "Ik vind het verschrikkelijk", zegt ze.
De gemeente is grondeigenaar en zij hebben zonne-energiebedrijf Powerfield benaderd voor het zonnepark. Langs de snelweg A27 bij Hagestein moet het park ongeveer 5 hectare groot worden.

SCHAPEN

De zonnepanelen worden volgens Grietje Veldman 2 meter en 30 centimeter hoog. "En dan kijk ik, als ik in mijn tuin zit, er tegenaan. En vanuit mijn slaapkamerraam kijk ik er bovenop." Ze maakt zich zorgen over het uitzicht en haar veiligheid. Ze is bang dat de sociale controle die er nu is van de buren volledig zal verdwijnen omdat ze helemaal ingebouwd wordt door de panelen.
Het is de bedoeling dat schapen onder de zonnepanelen kunnen lopen. Onder de panelen wordt volgens het plan natuur ontwikkeld met ruige graslanden waar gegraasd wordt door schapen. Ook is in het plan te lezen dat het grasland aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en kleine zangvogels.

DUIDELIJKER

Dinsdagavond besloot de gemeenteraad van Vianen dat de verantwoordelijk wethouder het voorstel voor een zonne-panelen-park duidelijker moet uitwerken en omwonenden beter moet informeren.
Een groot deel van de raad staat desondanks positief tegenover de plaatsing van zonnepanelen. Ze moeten namelijk bijdragen aan de duurzaamheids-ambitie van de gemeente.

Dinsdagavond kunnen bewoners hun mening geven over de zonnepanelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.