RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechter met IS-plan fan van Feyenoord, wiet en onthoofdingen

1/2
UTRECHT -

Tegen de Utrechtse jihadist Behzad R. (27) is een taakstraf en een jaar cel geŽist, waarvan 307 dagen voorwaardelijk. Als de rechter dit overneemt, betekent dit dat hij niet meer de gevangenis in hoeft. In voorarrest heeft de man al 58 dagen gezeten.

Behzad wordt ervan verdacht dat hij heeft geprobeerd zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS. Volgens het Openbaar Ministerie is er voldoende bewijs dat Behzad plannen had om naar een IS-trainingskamp in Afghanistan af te reizen en zich wilde vestigen in SyriŽ.

De officier van justitie eist daarom ook dat de Utrechter zich verplicht laat behandelen. Daarnaast moet hij zijn enkelband omhouden en in gesprek met een islamdeskundige, als het aan het OM ligt.


ONTHOOFDINGEN

Vorig jaar werd Behzad op 14 april aangehouden op station Utrecht Centraal. Hij had een vliegticket bij zich, veel cash en een dodenlijst van IS. Op zijn telefoon stonden foto's waarop hij poseert voor een IS-vlag en foto's van onthoofdingen.


FEYENOORD

Behzad wekte de belangstelling van de politie na een opzienbarend interview in NRC Handelsblad, waaruit onder meer bleek dat hij onthoofdingen door IS verheerlijkte en plannen had om zich te vestigen in het Syrische kalifaat. Maar zover kwam het niet. Woensdag stond de Feyenoord-fan, gehuld in een trainingspak van zijn favoriete club, terecht in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol. Ook zijn ouders, waarmee hij geen contact meer lijkt te hebben, waren erbij.


STOORNIS

De Utrechter, die sinds zijn vijfde in Nederland woont en in Breukelen de havo deed, zat er volgens verslaggever Rik Dogger redelijk zelfverzekerd bij. Volgens deskundigen is Behzad niet gewelddadig, maar veroordeeld hij geweld door anderen niet. Bij hem is een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Kenmerken hiervan zijn geremdheid en het gevoel minderwaardig te zijn. De stoornis maakt Behzad beÔnvloedbaar en licht verminderd toerekeningsvatbaar volgens deskundigen.


ENKELBAND

Behzad wilde zelf geen uitspraak doen op de vraag of hij in de toekomst zal uitreizen naar IS-gebied. Volgens Reclasseringmedewerkers is het recidiverisico hoog bij hem. "Hij is niet op z'n plek in Nederland", stellen zij. Behzad was de afgelopen tijd op vrije voeten, maar droeg wel een enkelband zodat hij in de gaten kan worden gehouden. Die moet hij dus omhouden, eist het OM.


WIET

Behzad luisterde wel naar de rechter, maar reageerde in eerste instantie alleen op vragen over zijn persoon. Zo wilde hij wel kwijt dat hij de laatste tijd geen wiet meer gebruikt, de softdrug waaraan hij verslaafd raakte. Roken doet hij nog wel. Een grapje van de rechter over Excelsior-Feyenoord bracht bij Behzad een lach op het gezicht. Maar verder beriep de Utrechter zich op zijn zwijgrecht.

Pas later tijdens de zitting, na overleg met zijn advocaat, wilde Behzad toch wat verklaren. "Ik wilde niet naar oorlogsgebied afreizen en niet naar IS-kalifaat, maar wel naar een moslimland", sprak hij. De officier van justitie stelde dat je niet naar IS-gebied kan reizen zonder deel te nemen aan de gewapende strijd. "Ook Behzad wilde dat doen", aldus de aanklager.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -