Utrecht rekent op 30 miljoen uit Tourstart 2015

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Utrecht hoopt dat de Tourstart van 2015 de regionale economie zo'n 30 miljoen euro oplevert. Dat zei burgemeester Jan van Zanen tegen RTV Utrecht, aan het eind van zijn werkbezoek aan de Engelse steden Leeds en Yorkshire. Een Utrechtse delegatie woonde daar dit weekend de start van de Tour de France bij.
Britse media berichten dat de Engelse organisatie denkt dat de tourstart van dit jaar hen 100 miljoen pond oplevert na een investering van 10 miljoen. Burgemeester Van Zanen neemt genoegen met minder en baseert zich op cijfers uit Rotterdam, waar vier jaar geleden het startschot van de Tour werd gegeven.

MEDIAWAARDE

Volgens Van Zanen ging de opbrengst van ongeveer 30 miljoen toen niet zozeer naar de gemeente, maar naar bedrijven die in de stad en de regio hun brood verdienen. Voor de Britse tourstart komt de verwachte winst aanzienlijk hoger uit, maar dat verklaart de Utrechtse organisatie door te wijzen op de factor mediawaarde. In Engeland is die meegerekend, terwijl Utrecht vooral kijkt naar het directe economische effect van het evenement.
Op de langere termijn verwacht Utrecht meer verdiensten. Die winst zou vooral uit de toeristische sector moeten komen. Naar schatting 3,5 miljard mensen zullen wereldwijd de start van de Tour de France in Utrecht volgen. De gemeente hoopt dat daardoor in de jaren daarna meer mensen de stad zullen bezoeken.

OPENBAAR VERVOER

Burgemeester Van Zanen spreekt na zijn bezoek van een perfecte organisatie, waar de Utrechters veel van hebben geleerd. De tourstart brengt ieder jaar veel mensen op de been en dat vraagt bijzondere maatregelen voor veiligheid, techniek en mobiliteit. Aandachtspunt is het openbaar vervoer, dat in Yorkshire minder goed geregeld bleek. De Utrechtse organisatie voert daarover al enige tijd overleg met vervoerbedrijven in de regio.
In Utrecht start op 26 maart, honderd dagen voor de tourstart, een campagne met wekelijks evenementen om ook de inwoners in de greep van de Ronde van Frankrijk te krijgen.

Utrecht verwacht opbrengst van 30 miljoen uit Tourstart 2015
Tour maakt indruk op Utrechtse delegatie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.