Burgemeester: dood oud-wethouder komt hard aan in Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE/SCHALKWIJK - De dood van VVD-politicus Jan van der Laag is hard aangekomen in Wijk bij Duurstede. Dat zegt burgemeester Tjapko Poppens. Hij werd zondagmiddag ingelicht dat het lichaam van de oud-wethouder was gevonden bij het Amsterdam-Rijnkanaal.
De 53-jarige Van der Laag was sinds dinsdagavond spoorloos. Hij liet in zijn huis een afscheidsbrief achter. Alles wijst erop dat er sprake is van zelfdoding. De politie sluit een misdrijf uit en doet 'in het belang van de privacy van betrokkene en zijn familie verder geen mededelingen'.
Burgemeester Poppens spreekt van een trieste zaak. "Van der Laag was een man van plannen, organiseren en vooruitkijken. Veel mensen kennen hem goed, want hij is ook acht jaar gemeenteraadslid geweest. Dit komt dus hard aan bij een groot aantal inwoners."

TIP

De auto van Van der Laag werd eerder op de dag gevonden in Schalkwijk vlakbij het Amsterdam-Rijnkanaal. Een verslaggever van RTV Utrecht trof de Landrover Discovery aan na een tip.
De portieren waren niet afgesloten en er lag nog een tas in de auto. De wagen stond in de bosjes en was vanaf de openbare weg niet direct te zien. De politie startte na de vondst van de auto een onderzoek bij het Amsterdam-Rijnkanaal en vond vervolgens een lichaam. Al snel werd vastgesteld dat het om Van der Laag ging.

112

De tipgever zegt dat hij donderdag tussen twee en drie uur al 112 heeft gebeld om door te geven dat er een Landrover in de bosjes langs het kanaal stond. Hij kreeg naar eigen zeggen te horen dat de wagen niet als gestolen geregistreerd stond en dat het alarmnummer niet voor dit soort meldingen was bedoeld.
Zaterdag verspreidde de politie een vermissingsbericht over Van der Laag, waarin ook werd gevraagd om naar zijn Landrover uit te kijken.

POLITIEVERKLARING

"Op het moment dat 112 werd gebeld, wisten we nog niet dat er iets met deze auto aan de hand was en kon er ook een legitieme reden zijn dat die er stond", aldus een politiewoordvoerder.
"Achteraf was het beter geweest als de melding in ons systeem was opgeslagen. We gaan kijken of we hier lering uit moeten trekken. Helaas is het zo gelopen zoals het is gegaan."
Van der Laag begon mei 2010 als wethouder in Wijk bij Duurstede. Anderhalf jaar later, in december 2011, stopte hij om gezondheidsredenen.
Voor de VVD in Wijk bij Duurstede is het de derde klap in korte tijd. Vlak voor de verkiezingen overleed raadslid Rob van der Molen. Hij was al langere tijd ernstig ziek. In januari raakte VVD-wethouder en loco-burgemeester Carel van Gelder in opspraak. Hij zou betrokken zou zijn geweest bij een grote wietplantage in het centrum van Arnhem. Van Gelder stapte uiteindelijk op.

Reactie van burgemeester Poppens
Vermiste politicus dood gevonden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.