Nijntje-spandoek van FC Utrecht-supporters naar Centraal Museum

UTRECHT - Een Nijntje-spandoek van FC Utrecht-fans is vandaag overhandigd aan het Centraal Museum. Op 18 februari brachten supporters in stadion Galgenwaard met het doek een eerbetoon aan de overleden kunstenaar Dick Bruna, de geestelijk vader van het wereldberoemde konijntje.
Het spandoek toont Nijntje, gekleed als FC Utrecht-supporter, met een traan op haar wang. Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht, zag het op televisie en wist meteen: dit hoort thuis in de museumcollectie. "Wat ik zo mooi vind is dat hier twee werelden bij elkaar komen", aldus Rutten tegen RTV Utrecht. "Aan de ene kant hebben we de stoere supporters van FC Utrecht, maar tegelijkertijd zien we de zachte kant van een treurende Nijntje. Die combinatie is prachtig."
Ook was Rutten getroffen door de emotie van de supporters over de dood van Bruna. "Het werd me duidelijk hoe sterk de band is tussen de Utrechtse bevolking en het icoon Nijntje", vertelt de museumbaas op de FC Utrecht-site.
Justin van den Eijnden, Tycho Oostendorp en Jeroen Heisen maakten het eerbetoon aan Bruna met spuitbusverf op een doek van circa 2 bij 1,5 meter. Van den Eijnden dacht aan een grapje toen hij hoorde dat het museum het doek wilde opnemen in zijn collectie. "Ik kreeg een belletje vanuit FC Utrecht en dacht wat is dit nou weer voor onzin? Zit je me nou in de zeik te nemen? Maar toen bleek het waar te zijn en was ik toch zeer vereerd."
Het is nog niet bekend wanneer bezoekers van het Centraal Museum het spandoek kunnen zien.

Beelden van de overhandiging in de Galgenwaard
"Ik dacht eerst wat is dit nou weer voor onzin"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.