Dagrecord: 28,2 graden in De Bilt

Waterpret bij het Kleine Zeetje in Spakenburg.
Waterpret bij het Kleine Zeetje in Spakenburg. © Caspar Huurdeman
DE BILT/NIEUWEGEIN - In De Bilt was het om 15.00 uur 28,2 graden. Daarmee is het de warmste 17 mei ooit gemeten. Verslaggever Caroline Geijsman ging met de drone op pad en schoot prachtige beelden van de watersporters bij Down Under in Nieuwegein.
Het record was 28,1 graden en stamde uit 1997, meldt Weeronline. In het zuidoosten is het tot dusver het warmst met maxima van lokaal ruim 30 graden. Daarmee is het de eerste regionale tropische dag van 2017. Gilze-Rijen (Noord-Brabant) noteerde tot dusver de hoogste temperatuur met 30,1 graden. Niet eerder werd op een KNMI-station zo'n hoge temperatuur gemeten op 17 mei.
Het was woensdagmiddag vrij druk bij de zwem- en recreatiegebieden in de regio, zoals de Maarssense Plassen, Het Kleine Zeetje in Spakenburg en Down Under in Nieuwegein. In het hele land is het zeer warm voor de tijd van het jaar. Komende uren loopt de temperatuur nog iets verder op. Het wordt 27 tot 29 graden in het midden van het land.

REGEN

Lang duurt de warmte niet. Vannacht wordt het landinwaarts koeler en is er kans op regen en onweer. In het westen en noordwesten is het donderdag overdag overwegend droog, terwijl de kans op buien in het midden en oosten de hele dag groot blijft.

KOUDER

De temperatuur ligt donderdag aan het begin van de ochtend op 15 graden in het westen tot 21 langs de oostgrens. Daarna daalt de temperatuur langzaam verder naar 16 graden in het het midden van het land. Daarmee is het 10-15 graden kouder dan woensdagmiddag. Deze forse temperatuurdaling wordt veroorzaakt door het draaien van de wind naar de koude noordwesthoek.

De watersporters bij Down Under in Nieuwegein genieten van het warme weer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.