RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Annie Brouwer was een doortastende en krachtige vrouw"

1/2
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft namens het Utrechts gemeentebestuur zijn medeleven overgebracht aan de familie van Annie Brouwer-Korf. Brouwer overleed gisteravond op 70-jarige leeftijd. De oud-burgemeester van Utrecht en Amersfoort was al geruime tijd ziek.

"Wij verliezen in Annie Brouwer een zeer betrokken, doortastende en krachtige vrouw", aldus Van Zanen. "Met haar overlijden verliezen we een indrukwekkend bestuurder. Zij was ruim acht jaar burgemeester van Utrecht in een bijzondere politiek bestuurlijke tijd. We gaan haar enorm missen. Utrecht en Nederland zijn haar veel dank verschuldigd."

De gemeenteraad van Utrecht is vanavond om 19.30 uur twee minuten stil. In de vergadering van 6 juli staan de raadsleden uitgebreid stil bij de nagedachtenis aan de oud-burgemeester.


UITSTEKEND BESTUURDER

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort spreekt van "een geliefd mens en uitstekend bestuurder". "Amersfoort heeft vijf jaar mogen genieten van haar kundigheid, persoonlijkheid en inzet. Als stad zijn we haar dankbaar, bijvoorbeeld vanwege haar krachtige bijdrage aan stadspromotie en de uitbreiding van de stad, zoals de internationaal bekende wijk Kattenbroek."

Volgens Bolsius voelde zich Brouwer zich nog altijd betrokken bij Amersfoort. "In 2014 had ze nog een krachtig optreden tijdens De Staat van de Stad. Wij wensen de familie en iedereen die haar lief had heel veel sterkte met dit grote verlies."


UITDAGING NA UITDAGING

"Het overlijden van oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf heeft ons diep geraakt", zegt commissaris van de koning Willibrord van Beek in een verklaring van de provincie Utrecht. "Met haar persoonlijke betrokkenheid, slagkracht en samenbindend vermogen, hielp zij de steden waar zij burgemeester was uitdaging na uitdaging te overwinnen. Als zeer betrokken burgermoeder won zij het vertrouwen en de harten van velen."

In Zutphen, waar Brouwer ooit haar eerste burgemeesterspositie kreeg, heeft de huidige burgemeester Annemieke Vermeulen gereageerd. "Wat een verdrietig bericht. Mensen spreken hier met groot respect over haar."


TWEE MINUTEN STILTE

Bij de Walk of Love, die zaterdag in Utrecht is, wordt twee minuten stilte in acht genomen voor Annie Brouwer. COC Midden-Nederland zegt dat de oud-burgemeester veel heeft betekend voor homo's in de stad. "Ze heeft veel gedaan voor de emancipatie van LHBT Utrecht", zegt vice-voorzitter Simon Timmerman. "Ze stortte zich met volle energie op evenementen en heeft veel bijgedragen aan een betere acceptatie."

In het stadhuis en stadskantoor van Utrecht is vanaf vanmiddag het condoleanceregister geopend. Ook in het stadhuis van Amersfoort ligt een condoleanceregister. De stadsvlaggen van Utrecht, Amersfoort en Zutphen hangen vandaag en op de dag van de uitvaart halfstok.


ECHTE DEMOCRAAT

Oprichter van Leefbaar Utrecht Broos Schnetz herinnert zich Brouwer als "een echte democraat". "Warm, hartelijk, lief, maar ze kon ook ontzettend halstarrig zijn. Altijd op het doel af, altijd resultaat boeken op basis van draagvlak."

Voormalige LU-raadslid Vincent Oldenborg noemt haar "ongelooflijk gedreven". "Ze kon zich enorm ergeren aan raadsleden die negatief waren over Utrecht. Wees toch eens trots op je stad, zei ze dan. En ze heeft dat ook handen en voeten gegeven, doordat ze een van de grote initiatiefnemers van de stadspromotie was in de periode van 2005 tot 2008. Daar plukken we nog altijd de vruchten van."


WARM EN BELANGSTELLEND

Ook in de Amersfoortse politiek is bedroefd gereageerd op het overlijdensbericht. "Triest nieuws, oud-burgemeester van Amersfoort Annie Brouwer-Korf overleden. Heb haar gekend als een warme en belangstellende vrouw", schrijft D66-raadslid Dirk-Joost van Hamersveld op Twitter.

Albertine van Vliet, die Brouwer als burgemeester van Amersfoort opvolgde, roemt haar vasthoudendheid. "Ze heeft met haar Groningse nuchterheid een koers uitgezet die de stad erg vooruit heeft geholpen als het om samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven gaat. Haar vertrouwen in de kracht van mensen was indertijd vernieuwend en daar kon ik als opvolger verder mee."


SOCIALE MEDIA

Op sociale media halen veel bekende en minder bekende regiogenoten herinneringen op aan de overleden oud-burgemeester. "Onze bijzondere, integere en cultureel zeer geďnteresseerde oud-burgemeester Annie Brouwer is overleden", schrijft auteur Arthur Japin.

"Oh wat erg. Die geweldige Annie. Al lang ziek maar altijd aan de bak voor de publieke zaak. Zo erg. Zo verdrietig", tweet Claudia de Breij.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht