RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Celstraffen en jeugd-tbs geëist voor overval met hakbijl

UTRECHT - De officier van justitie heeft vandaag tegen een 17-jarige verdachte uit Zeist en een 19-jarige uit Utrecht celstraffen geŽist. Tegen ťťn van hen werd ook jeugd-tbs geŽist.

In deze besloten zitting - de verdachten worden behandeld volgens het adolescentenstrafrecht - eiste de officier van justitie tegen de 19-jarige verdachte 270 dagen celstraf, waarvan 162 voorwaardelijk, een proeftijd van twee jaar en diverse bijzondere voorwaarden.

Tegen de 17-jarige verdachte eiste de officier van justitie twaalf maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen en is een tbs-maatregel voor minderjarigen.


AUTOKRAAK

De officier vond bewezen dat de 17-jarige jongen zich schuldig had gemaakt aan vier overvallen, een beroving en een autokraak. De 19-jarige wordt verdacht van medeplegen van twee van deze overvallen.

Deze autokraak vond plaats op 10 juni 2016 in Leersum. Op 12 augustus overviel de 17-jarige verdachte, samen met een derde 17-jarige verdachte uit Sassenheim, een buschauffeur te Utrecht. Hierbij bedreigden ze de chauffeur met een (nep)vuurwapen en een bijl.

Op 21 september werd eetsalon 'De Heul' in Wijk bij Duurstede overvallen en ook nu gebruikten de overvallers een wapen en een bijl. Twee dagen later volgde een overval op een Aldi-filiaal in Utrecht. Daarbij werd een vuurwapen gebruikt en ook nog een klant beroofd.


SNACKBAR

Bij deze laatste twee overvallen waren alle drie de verdachten vermoedelijk betrokken. Weer twee dagen later, op 25 september, vond een beroving plaats in een snackbar in Utrecht en werd een poging gedaan om coffeeshop Rivia in Zeist te overvallen.

Hier worden twee van de drie overvallers van verdacht, de jongen uit Zeist en die uit Sassenheim.

De politie slaagde erin deze twee verdachten op 26 september 2016 aan te houden. Daarna, op 27 december 2016, wist de politie de verdachte van 19 jaar uit Utrecht ook aan te houden.

De zaak tegen de 17-jarige verdachte uit Sassenheim wordt op 23 mei door de rechter behandeld. Vandaag stonden de andere twee voor de rechter van de meervoudige strafkamer.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht