Taxi's mogen bij trap Stadskantoor

© Geurt van Roekel
UTRECHT - Taxichauffeurs mogen hun auto's tot maandag vlakbij de trap naar het station en het Utrechtse Stadskantoor neerzetten. Dat is een eerste uitkomst van het overleg tussen de chauffeurs en de gemeente.
De chauffeurs voerden vandaag een wilde actie op het Jaarbeursplein. Ze zijn boos over de plek van hun standplaats aan die kant van Utrecht Centraal. Taxi's zouden nauwelijks zichtbaar zijn voor mogelijke klanten. De gemeente heeft de chauffeurs nu tot maandag een betere plek beloofd. Daarna moet er worden gekeken naar een "meer permanente oplossing."
Tot maandag mogen in ieder geval twee taxi's beter in het zicht staan, vlakbij de trap naar Utrecht Centraal. Andere chauffeurs wachten dan even verderop op hun beurt tot de plekken weer vrijkomen. De chauffeurs zijn blij met de voorlopige oplossing.

WILDE ACTIE

Zeker 25 taxi's deden vanochtend mee aan de actie. Ze stonden her en der op de weg, waardoor er zeker een uur lang geen enkele bus door kon. De chauffeurs wilden niet weg "voordat de wethouder beneden kwam". De actie werd afgeblazen, nadat twee medewerkers van de gemeente met de chauffeurs in gesprek gingen.
Ondanks de dringende roep om een gesprek met de gemeente zeiden de chauffeurs op het Jaarbeursplein ook dat "ze de gesprekken zat zijn". "Er moet nu iets gebeuren. We staan nu met lege handen. Er moet iets op papier komen."
De emoties tijdens het verzoeningsgesprek met de ambtenaren van de gemeente liepen volgens verslaggever Sabine van der Giessen hoog op. Het gesprek werd rond 12.00 uur verplaatst van buiten op het Jaarbeursplein naar binnen in het Stadskantoor.

OMLEIDINGEN

Busvervoerder U-OV stelde snel na het begin van de actie omleidingen in. Reizigers konden even verderop terecht op het nieuwe busstation Jaarsbeurszijde. Wel moesten ze rekening houden met vertraging.

ONTEVREDEN

De chauffeurs in Utrecht zijn al langer ontevreden over het beleid van de gemeente. Ze kondigden vorige week al acties aan, die toen op het laatst werden afgeblazen.
De chauffeurs waren vorige week ontevreden over een omleidingsroute van de gemeente. Vanwege de aanleg van een fietsenstalling op het Smakkelaarsveld kunnen ze niet meer rechtstreeks vanaf hun standplaats onder het spoor naar de andere kant van het station rijden.

Beelden van de actie RTV Utrecht / Geurt van Roekel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.