Eerste officiële tropische dag van 2017

PROVINCIE UTRECHT - Het was deze zaterdag de eerste officiële tropische dag van 2017. Daarvoor moest het in De Bilt 30,0 graden of meer worden. Om 15.30 uur werd aan die voorwaarde voldaan. Het was op dat moment 30,1 graden.
In het zuiden van het land en in de Zuid-Hollandse duinen was het nog veel warmer met maxima van 31 à 32 graden. Het warmst werd het in Brabant, met temperaturen die boven de 33 graden uitkwamen.
Vorig jaar kwam het pas op 23 juni voor het eerst tot tropische temperaturen en toen had Maastricht de primeur. Pas een kleine maand later, op 20 juli, noteerde De Bilt de eerste officiële tropische dag van 2016.
Gemiddeld genomen beleven we de eerste officiële tropische dag op 4 juli en passeren we in De Bilt vier keer per jaar de 30-gradengrens.

DRUK

Om de warmte het hoofd te bieden trokken Utrechters massaal naar het water. Bij het
gingen daarom `s ochtends de toegangshekken naar de parkeerplaats al dicht. Voor 11 uur konden auto's er al niet meer terecht.
Anderen bleven juist binnen of in een badje in de achtertuin, zo blijkt uit ingezonden foto's.

BROEIERIG

Vanavond trekken over de westelijke helft van het land wolkenvelden en is kleine kans op een regen- of onweersbui. Komende nacht is in het hele land kans op een bui met een klap onweer. Morgen wordt het broeierig warm met zon en wolkenvelden. De 30 graden wordt dan niet gehaald; het kwik blijft steken op 26-27 graden.

Maarsseveenseplassen zorgen voor verkoeling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.