Instellingen

Ov-bussen laten een op de twaalf rolstoelers achter

UTRECHT - Het openbaar busvervoer in Nederland is nog niet optimaal toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Nog te vaak is de automatische rolstoelplank defect of biedt de buschauffeur te weinig hulp bij het betreden, plaatsnemen of verlaten van de bus. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht.
In het onderzoek, uitgevoerd door DTV Consultants, voerden rolstoelgebruikers als mystery guests in totaal 450 testritten uit in het openbaar busvervoer om de toegankelijkheid ervan te testen. Bij 8 procent van de pogingen om de bus te nemen, kwam de rolstoelgebruiker niet naar binnen en vertrok de bus zonder hem of haar. In veruit de meeste gevallen kwam dit door een defecte automatische rolstoelplank.
Op de ritten waarbij mensen in een rolstoel wel konden worden meegenomen, bleek de assistentie van de buschauffeur in 14 procent van de gevallen niet naar behoren. Bijvoorbeeld duwde de
buschauffeur de rolstoelgebruiker onhandig naar binnen of liet deze merken geen zin te hebben om assistentie te verlenen.
Regelgeving van de overheid bepaalt dat 98 procent van de bussen toegankelijk moet zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.