OM wil directeur GreenCab in de cel vanwege verduistering subsidie

UTRECHT - Tegen directeur George J. van taxibedrijf Prestige GreenCab is een celstraf van 24 maanden waarvan 8 voorwaardelijk geëist door het Openbaar Ministerie. Volgens het OM verrijkte de man zichzelf met subsidiegeld.
Het Rijk eist de volledige 1,6 miljoen aan subsidie terug. Prestige GreenCab kreeg dat geld in 2011 voor een proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht. Het OM zei vandaag tijdens de rechtszaak dat de taxi's nauwelijks gebruikt werden voor taxiritten, maar wel privé door personeel en de vriendin van de verdachte.
Tijdens de zitting bleek ook dat de administratie van GreenCab een rommeltje was. George J. kon niet vertellen welke facturen betaald zijn en welke niet. "Ik heb alles bij elkaar geraapt", zei hij tegen de rechter.

AANGIFTE

Begin 2013 werd het project stopgezet omdat het niet meer rendabel bleek. Chauffeurs kregen geen salaris meer en kwamen op straat te staan.
Toen het bedrijf uit Nieuwegein later niet met een accountantsverklaring kon aantonen waaraan het subsidiegeld besteed was, werd Prestige GreenCab gesommeerd het bedrag terug te betalen. Het geld bleek echter verdwenen te zijn, waarna het Rijk aangifte deed.

VERDUISTERING

Volgens de advocaat van J. kan er geen sprake zijn van verduistering. De 1,6 miljoen was volgens hem een voorschot zonder voorwaarden. Bovendien is er volgens hem veel meer aan GreenCab besteed dan die 1,6 miljoen en kan er daarom geen sprake zijn van misbruik van de subsidie.
De administratie van het taxibedrijf raakte volgens de advocaat zoek door de schuld van anderen. "Daardoor is het moeilijk vast te stellen waar het geld tot de eurocent aan uitgegeven is, maar dat betekent niet dat het verkeerd besteed is."
De rechter heeft aangegeven dat er meer tijd nodig is om alle stukken in de zaak door te nemen. In plaats van de gebruikelijke twee weken, neemt de rechtbank vier weken om tot een uitspraak te komen.

De voormalig directeur van GreenCab stond vandaag voor de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.