Instellingen

De Kwestie: Wat hebben inwoners van Baarn over voor hun Hooglanders?

Jurg in een diepte-interview met een Hooglander
Jurg in een diepte-interview met een Hooglander © RTV Utrecht
BAARN - Baarn raakt binnenkort misschien wel drie van haar bekendste en vooral harigste inwoners kwijt: de drie Schotse Hooglanders die al een jaar of tien op een lapje grond naast de John F. Kennedylaan staan. De eigenaar wil de dieren verhuizen. Omwonenden vinden dat jammer en zijn een petitie gestart maar dat vindt de eigenaar opmerkelijk: hij zegt al die jaren niks van de buurt te hebben gehoord. De Kwestie onderzoekt de zaak en vraagt: wat hebben mensen in Baarn er eigenlijk voor over om deze schattige Schotten te behouden?
De eigenaar zette zo'n 10 jaar geleden de Schotse Hooglanders op het lapje grond neer. Nu wil hij de dieren op zijn recreatiebedrijf in Gelderland hebben. Hij is het gesteggel met de gemeente Baarn zat, die het hem onder meer lastig maakte toen hij een schuurtje voor de runderen wilde bouwen. Daarom heeft hij aangekondigd de dieren te willen verhuizen. Helemaal zeker is dit nog niet: een dezer dagen hakt hij naar eigen zeggen de knoop door.
De buren van de koeien vinden ondertussen het aangekondigde vertrek van de viervoeters erg jammer. Een petitie om de gemeente aan te sporen de koeien te behouden is inmiddels al door meer dan 850 mensen getekend. Dat verbaast Dorland: hij zegt al die jaren weinig hulp te hebben gekregen van omwonenden bij de vele klusjes die op de weide moesten gebeuren.
Wij van De Kwestie waren onder de indruk van hoeveel mensen de petitie hebben getekend. Maar alleen iets roepen is natuurlijk wel heel makkelijk. Daarom gingen wij in Baarn de straat op om te vragen: wat heeft u er voor over om de Schotse Hooglanders te behouden? Pakt Baarn de kaplaarzen om een keertje poep te ruimen of gaat de liefde voor de koeien ook weer niet zo diep?
De Kwestie wordt elke vrijdag uitzonden op RTV Utrecht en de aflevering is alvast bij dit artikel te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.