Is het einde van traditioneel schoolzwemmen nabij?

PROVINCIE UTRECHT - Het traditionele schoolzwemmen voor een zwemdiploma verdwijnt. Het schoolzwemmen vergt veel van scholen op gebied van verantwoordelijkheid, geld en tijd.
Dat schrijft Trouw naar aanleiding van een nog niet gepubliceerd onderzoek van het Mulier Instituut voor sportonderzoek. Veel scholen die nog wel schoolzwemmen, kiezen voor een gymles in het water met kinderen die al een zwemdiploma hebben.
In 2016 bood een derde van de scholen een vorm aan van schoolzwemmen. Minder dan de helft daarvan bereidt leerlingen nog voor op het halen van een zwemdiploma.
Meer dan een derde van de scholen gaat enkel nog gymmen in het water. Hoe nieuw dat is, is niet goed te staven omdat het Mulier Instituut voor het eerst uitgebreid landelijk onderzoek heeft gedaan naar schoolzwemmen, zo staat in Trouw.

UTRECHTSE BASISSCHOLEN

Eind 2015
RTV Utrecht hoe het gesteld was met het schoolzwemmen in de Utrechtse gemeenten, nadat de discussie toentertijd oplaaide na de dood van een 14-jarige jongen die verdronk in de Maarsseveense Plassen.
Toen bleek ook al dat ruim zestig procent van alle Utrechtse gemeenten geen schoolzwemmen aanbiedt. De meesten lieten weten geen plannen te hebben om de zwemlessen tijdens schooltijd opnieuw in te voeren.
Het schoolzwemmen is de afgelopen tijd veel onder de aandacht geweest, nadat een 9-jarig meisje verdronk tijdens schoolzwemmen in Rhenen. Afgelopen maandag werd bekend dat vier Utrechtse basisscholen stoppen met schoolzwemmen.

Utrechters blikken terug op hun eigen zwemles
Is het slecht dat schoolzwemmen stopt, of is het een verantwoordelijkheid van ouders? Utrechters vertellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.