Filipijnse oppositieleider opgepakt in Utrecht

UTRECHT - In Utrecht is dinsdag de 68-jarige Filipijnse oppositieleider José Maria Sison gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij moordaanslagen op de Filipijnen.
Sison is de oprichter van de Communistische Partij op de Filipijnen. Die partij voert met de gewapende tak New People's Army al jaren verzet tegen de regeringen in Manilla.
Sison zou vanuit Nederland opdracht hebben gegeven voor het plegen van moordaanslagen op de Filipijnen, in 2003 en 2004. De slachtoffers waren zijn voormalige medestanders Romulo Kintanar en Arturo Tabara, twee ex-leiders van de New People's Army.
Sison woont sinds 1987 in Nederland. Hij vroeg politiek asiel aan, maar dat werd afgewezen. Omdat hij na terugkeer op de Filippijnen voor zijn leven moest vrezen, kon hij Nederland niet worden uitgezet.
In 2002 plaatste de Europese Unie de man op de lijst van personen en organisaties die terrorisme zouden steunen. Zijn tegoeden werden als gevolg daarvan bevroren. Juli dit jaar erklaarde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg deze 'bevriezing' nietig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.