Vrouwenmishandelaar adviseerde over prostitutiezone Utrecht

UTRECHT - Een medewerker van het bedrijf dat de nieuwe prostitutiezone in Utrecht zou gaan bouwen, heeft vrouwen mishandeld en bedreigd. Dat bleek vanmiddag in een rechtzaak die Beja Accomodaties tegen de gemeente heeft aangespannen. Beja wil de zone bij het Zandpad alsnog bouwen en zegt dat de medewerker allang niet meer bij het project betrokken is.
Hij was de man die deuren moest openen, maar werd uiteindelijk juist de reden dat de gemeente Utrecht in januari de deur keihard dicht sloeg. Eind 2016 bleek dat de medewerker, die in de zitting om privacyredenen werd aangeduid als "Mijnheer X", niet door een uitgebreide veiligheidsscreening was gekomen.

ZWARE BEDREIGING EN MISHANDELING

X heeft enkele maanden in de gevangenis gezeten voor zware bedreiging en mishandeling. Hij pleegde volgens de raadsvrouw van de gemeente Utrecht structureel ernstige geweldsdelicten tegen vrouwen. De gemeente oordeelde daarom in januari dat zijn verleden een te groot gevaar voor het project vormde en ontbond het huurcontract met Beja.
De prostitutiezone aan het Utrechtse Zandpad is al jaren een hoofdpijndossier. In 2013 werden de woonboten ontruimd, nadat de gemeente gevallen van mensenhandel had vastgesteld. Een nieuw prostitutiegebied een klein eindje verderop moet volgens de gemeente "schoon en transparant" beginnen. Utrecht verhuurt de grond aan een investeerder, die op zijn beurt de ramen verhuurt aan seks-exploitanten.

CRIMINELE ACTIVITEITEN

Volgens Jaap Slomp van Beja was X de man die voor hem het project in de wacht moest slepen. X had verkoopkwaliteiten die hij zelf ontbeert, zei hij tegen de voorzieningenrechter. "Het gaat hem beter af dan mij. Hij is iemand die als een Jehova's Getuige ergens een voet tussen de deur kan zetten", legde Slomp uit. Beja Accomodaties in Hoogeveen kwam uit een openbare selectie inderdaad naar voren als
.
X mocht rekenen op een bedrag van 50.000 euro. Volgens Slomp is dat een relatief gering bedrag voor het mogelijk maken van een lucratieve huurovereenkomst van 17 jaar. Wat X precies voor dat geld moest doen, blijkt lastig vast te stellen. Hij woonde veertien van de ruim dertig gesprekken met de gemeente bij en werd door Beja's advocaat omschreven als een "manusje van alles, met een wat rare, open taakomschrijving".

KWETSBARE VROUWEN

De gemeente sloot afgelopen zomer een huurcontract met Beja en stelde daarbij als ontbindende voorwaarde dat er een integriteitsonderzoek zou plaatsvinden. Utrecht wil kwetsbare vrouwen een veilige werkomgeving bieden en geen risico lopen dat er met overheidsgeld criminele activiteiten mogelijk worden gemaakt.
In december werd het de gemeente Utrecht duidelijk dat X een omstreden verleden heeft. Het Landelijk Bureau Bibob, dat voor screeningsautoriteit Justis over vergunningsaanvragen adviseert, stelde dat hij ooit ernstige strafbare feiten pleegde en dat hij die door zijn betrokkenheid bij de bouw van het Nieuwe Zandpad opnieuw kon gaan plegen. Utrecht brak daarom in januari de samenwerking met Beja af.

DEUR OPENMAKEN

Volgens Slomp zou X in de voorbereidende fase alleen "de deur openmaken" en zich verder niet met de uitvoering bemoeien. Toen zijn voorgeschiedenis een probleem dreigde te worden verdween hij van het toneel. De gemeente betoogt echter dat X mogelijk eerder al heimelijke afspraken heeft gemaakt. Die zouden de veiligheid op het nieuwe Zandpad en een schone start van het project alsnog in gevaar kunnen brengen. Bovendien zou uit niets blijken dat de zakelijke relatie tussen Beja en X daadwerkelijk is beëindigd.
"Mijnheer X is geen witwasser", bracht de advocaat van Beja daar tegenin. "Wat hij gedaan heeft is vreselijk en hij deugt niet, maar er is geen verband met de 'dealtjes' waar de gemeente bang voor is." Het steekt Beja dat de gemeente X zo'n belangrijke rol in de organisatie toedicht en dat Utrecht sinds januari weinig heeft gedaan om het conflict op te lossen. De gemeente zegt echter dat het vertrouwen weg is.

STARTBLOKKEN

Onduidelijk is vooral hoe lang het nog duurt voor de nieuwe prostitutiezone aan de Einsteindreef klaar is. Een investeerder die voor Beja in de plaats kwam, haakte
af. Hoewel Utrecht betwijfelt of Beja de bouw van het Nieuwe Zandpad nog wel kan financieren, zegt het bedrijf nog altijd in de startblokken te staan om de gemaakte plannen uit te voeren.
De rechter bepaalt op 16 juni of de gemeente Utrecht de huurovereenkomst met Beja terecht heeft ontbonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.