RIVM: Meer broeikasgas dan ooit in lucht

BILTHOVEN - De gassen die zorgen voor de opwarming van de aarde waren nog nooit in de menselijke geschiedenis in zulke hoge concentraties aanwezig. Volgens het RIVM in Bilthoven wijzen metingen uit dat de 43 belangrijkste broeikasgassen steeds meer voorkomen in de atmosfeer.
Het RIVM werkte mee aan een wetenschappelijk artikel dat vandaag is gepubliceerd. Daarin staat dat de verhoogde concentraties van stoffen als koolstofdioxide, methaan en distikstofoxide voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de opwarming die onze planeet de afgelopen 150 jaar heeft gekend.

HISTORISCHE GEGEVENS

Wetenschappers uit de hele wereld onderzochten tientallen jaren lang de lucht en bekeken ook luchtbelletjes in ijs en sneeuwkernen. Onder leiding van de Universiteit van Melbourne is de historische set gegevens nu als geheel geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het aandeel van de gemeten stoffen hoger is dan ooit in de afgelopen 800.000 jaar.
Volgens het RIVM vormen de meetgegevens een overtuigend bewijs dat de samenstelling van de atmosfeer sinds vorige eeuw verandert. Het instituut wijst op onafhankelijk onderzoek, dat heeft aangetoond dat dat vooral komt door menselijke activiteit. Met de data kunnen nieuwe klimaatmodellen worden gemaakt om voorspellingen voor de rest van deze eeuw te doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.