Instellingen

Celstraffen na forse vechtparij in Robert's Pub in Veenendaal

VEENENDAAL - Twee mannen moeten vijf en zes maanden de cel in voor een ruzie op het terras van café Robert's Pub in Veenendaal.
Vorig jaar september ontstond een ruzie in het café wat buiten op het terras uitdraaide op een forse vechtpartij.
Volgens de verdachte die in het café ruzie kreeg was hij niet degene die de ruzie startte maar ontving hij als eerste een klap. Toen hij naar buiten ging werd hij naar eigen zeggen aangevallen door verschillende mensen. "Toen heb ik van alle kanten klappen gekregen, dat weet ik nog heel goed. De dood verscheen voor mijn ogen. Ik heb er nog steeds trauma's van en ik heb nog steeds last van mijn ribben" aldus één van de mannen. De rechter vindt de verklaringen van de daders niet voldoende en legt hen celstraffen op.

AUTO RAMT TERRAS

Tijdens de ruzie zou één van de mannen volgens getuigen bewust het terras op
zijn en daarbij een plantenbank en stoelen omver hebben gereden. Ook zou hij een barman hebben geraakt. Volgens de rechter is het de man aan te rekenen dat hij op personen is ingereden in de buurt van de bloembak. "En daarmee hebt u zich schuldig gemaakt aan bedreiging. Verschillende mensen op het terras zijn echt bang geweest" zegt de rechter.
De dader ontkent dat hij bewust is ingereden op personen. Hij verklaart: "Die bloembak zou ik geraakt kunnen hebben, die staat op straat. Maar duizend procent zeker dat ik niemand heb geraakt, nooit niet. Dat zou ik nooit doen. Zo ben ik niet." De mannen wilden naar huis en daarom had hij de auto vast gehaald. "Toen heb ik de auto gestart en ben ik ernaar toe gereden voor het terras neergezet, vóór het terras."
Hij zegt dat hij toen zijn vriend op de grond zag liggen en in elkaar geslagen werd. "Toen ben ik uitgestapt om hem te gaan helpen, toen kreeg ik ook klappen en heb ik mezelf verweerd. Ik heb geprobeerd mijn vriend daar weg te trekken. En rustig naar huis toe te gaan, dat was mijn intentie." In de rechtbank zijn veel getuigenverklaringen voorgelezen van cafébezoekers en het personeel van Robert's Pub. Ook zijn camerabeelden in en rond het café bekeken.

PINAPPARAAT

De eigenaar van het café liet vorig jaar na het incident aan RTV Utrecht weten dat de mannen een mobiel pinautomaat hadden
. Volgens de dader is dit niet waar en weet hij niet waar het apparaat gebleven is. "Misschien is het apparaat in de strijd ergens naartoe gevlogen, maar ik heb dat ding niet meegenomen. Ik zie daar ook het nut niet van." Toch veroordeelt de rechter de man wel voor diefstal. Omdat die pinautomaat wel meegenomen is naar buiten terwijl hij het apparaat terug had moeten geven.

FORSE STRAFFEN

De rechter verwijt de mannen dat zij veel geweld hebben gebruikt onder invloed van drank. "Het is duidelijk dat de mensen die daar waren, op het terras gewoon cafébezoekers. Mensen die een leuke avond wilden hebben en ook het personeel dat zijn werk deed. Dat zij die avond heel angstig zijn geweest. Er is pijn ontstaan, letsel ontstaan en er is veel schade aangericht."
De rechter veroordeeld de man die de auto bestuurde tot zes maanden gevangenisstraf. Zijn advocaat gaat nog met de man bespreken of zij tegen de straf in hoger beroep zullen gaan. De andere man is veroordeeld tot vijf maanden cel. Hij gaat tegen de straf in beroep.
Vandaag stond ook nog een derde verdachte voor de rechter. Tegen hem werd 6 maanden cel geëist, maar de rechter heeft de man vrijgesproken.

De reportage uit UNieuws.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.