Instellingen

Nieuw onderzoek naar veiligheid Utrechtse Kapteynlaan

© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat nieuw onderzoek doen naar de verkeerssituatie op de Kapteynlaan en Aartsbisschop Romerostraat in Utrecht. Dat zegt wethouder Lot van Hooijdonk tegen RTV Utrecht.
Bewoners van Tuindorp Oost en Voordorp vinden de nieuwe situatie een stuk onveiliger dan de oude. Zij vinden daarom dat op de Kapteynlaan en Aartsbisschop Romerostraat de oude situatie hersteld moet worden. Een half jaar geleden is de straat aangepast. Het is een 30-km zone geworden en de straat is versmald van twee naar één rijstrook voor auto's. Auto's in twee richtingen moeten gebruik maken van die ene strook.

ONVEILIG

Volgens Ton Mook, die zich inzet voor de straat, is de situatie nu veel onveiliger dan vroeger. Hij zegt: "In de oude situatie was de straat een voorrangsweg, en er was voldoende ruimte voor iedereen. Bovendien werd het verkeer, bij de school geremd door sluizen. In de nieuwe situatie ligt er strak asfalt dat uitnodigt tot hard rijden. Doordat er één rijstrook is opgeheven, wijken auto's uit naar de fietsstroken. Zo zitten auto's en fietsers elkaar steeds dwars. De fietsers zijn rijdende hindernissen geworden voor automobilisten."
Heel veel boosheid is er over de kruising met de Sartreweg. Die is zo ingericht dat niemand meer snapt wie er voorrang heeft, volgens diverse buurtbewoners. Volgens hen ontstaan er dagelijks tientallen gevaarlijke situaties.

ONDUIDELIJK

Ton Mook zegt dat de hele voorrangssituatie op het traject onduidelijk is. "Vroeger was het een voorrangsweg, iedereen snapte hoe het werkte. Ook voor de vele kinderen die over deze weg rijden was de situatie heel overzichtelijk. Nu is bij elke kruising het voorrang anders geregeld. Dat zorgt voor onduidelijkheid en gevaarlijke situaties."

COMMISSIE

Wethouder Lot van Hooijdonk erkent dat er veel kritiek is op de nieuwe situatie. Maar ze is nog niet van plan om de weg opnieuw aan te pakken. Eerst wil ze dat een groep nieuwe deskundigen de weg uitgebreid gaat bestuderen. Zij wacht het advies van die commissie eerst af voordat ze gaat nadenken over maatregelen.
Mook heeft uitgebreid gecorrespondeerd met wethouder Van Hooijdonk en de gemeente. Hij is van plan bij het eerste ernstige ongeluk de gemeente nalatigheid te verwijten.

Nieuw onderzoek naar veiligheid Utrechtse Kapteynlaan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.