RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe advocaat zaak-Everink krijgt de tijd, De J. kritisch op onderzoek

1/2
BILTHOVEN -

Ook de nieuwe advocaat van oud-tenniscoach Mark de J., de verdachte in de moordzaak van Koen Everink uit Bilthoven, gaat extra onderzoekswensen indienen. Strafpleiter Bob Kaarls wil bijvoorbeeld, net als zijn voorganger, dat er nader onderzoek wordt gedaan naar DNA-sporen. De rechtbank bepaalde vanmiddag dat hij zijn verzoeken schriftelijk mag indienen. Binnen een tot drie maanden komt er een nieuwe pro-formazitting. Daarna volgt de inhoudelijke behandeling.

Kaarls vroeg vanmiddag tijdens een pro-formazitting over de voortgang van het proces om anderhalf tot twee maanden tijd om zich in te lezen in het omvangrijke dossier, meldt verslaggever Iris Tasseron op Twitter. De officier toonde daarvoor begrip. De nieuwe advocaat diende vanmiddag geen verzoek in over het voorarrest van de verdachte.

Kaarls liet wel weten dat hij mogelijk nog gaat overleggen met Pieter Hoogendam, de opgestapte raadsman van De J. Hij legde een maand geleden de verdediging neer. Hoogendam vond dat hij zijn werk niet goed kon doen omdat de rechtbank niet instemde met zijn verzoek om extra onderzoek naar DNA-sporen door een particulier bureau. De zaak kon daardoor niet verder.


ONGENOEGEN

De J. was dinsdag aanwezig bij de zitting. Hij wilde graag nog wat zeggen over de zittingen van 8 en 9 mei. De rechtbank gaf hem tien minuten de tijd. "De J. deed rustig zijn verhaal, maar was nog steeds verontwaardigd over het onderzoek. Zo is volgens hem de getuigenverklaring over een auto met een getinte verdachte genegeerd. De J. zei zich misschien wel het allergrootste slachtoffer te voelen van de vertraging die de zaak heeft opgelopen", aldus verslaggever Iris Tasseron.

Volgens De J. zouden er ook suggestieve vragen over kleding zijn gesteld en zouden uitwerkingen van processen-verbaal, bandopnames en telefoongegevens onzorgvuldig en incompleet zijn. Hoewel De J. rustig zijn verhaal voorlas, liep hij wel vuurrood aan tijdens zijn relaas. Het forensisch rapport zou volgens hem te kort voor eerste inhoudelijke zitting gereed zijn gekomen om goed te kunnen bestuderen. De rechter onderbrak de verdachte na een tijdje. Hij oordeelde dat De J. een pleidooi hield en dat is niet de bedoeling tijdens een pro-formazitting.

De oud-trainer van toptennisser Robin Haase wordt ervan verdacht dat hij Everink met messteken om het leven heeft gebracht. Het lichaam van de zakenman werd vorig jaar door z'n dochterje gevonden in zijn villa in Bilthoven. De J. zou gokschulden bij Everink hebben gehad, maar ontkent de moord.


ONTVOERD

De J. zegt dat hij ten tijde van de moord is ontvoerd door een groepje mannen, die ook Everink om het leven hebben gebracht. Zijn advocaat Hoogendam eiste daarom tijdens eerdere zittingen meer onderzoek, maar kreeg nul op rekest. Daarom stapte hij op. Volgens verslaggever Iris Tasseron heeft dat grote gevolgen. "Voor de nabestaanden betekent het dat ze nu nog langer moeten wachten totdat de rechter uitspraak doet over deze moordzaak."


'SCHULDIG'

Hoogendam gaf eerder al aan dat het stilleggen erg vervelend is voor de nabestaanden van Everink. Maar hij zegt dat hij niet anders kon dan opstappen: "Het verlies van de heer Everink wordt niet weggenomen daarmee, maar als je van een verkeerde dader uitgaat, is dat ook spijtig. Je moet als nabestaande ook begrijpen dat uiteindelijk de rechtbank het laatste woord heeft over de schuldvraag. Zij hebben het predicaat 'schuldig' allang op Mark de J. geplakt. En daarvan zeg ik, dat gaat toch iets te ver."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -