Instellingen

Kamp: stom dat ik auto naar Pon bracht

© Jeroen Jumelet, ANP
LEUSDEN - Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt het achteraf gezien "stom" dat hij zijn privéauto in 2006 liet keuren door auto-importeur Pon. Het autobedrijf uit Leusden zou betrokken zijn bij een omkoopschandaal bij Defensie. Kamp was destijds minister van Defensie.
Kamp kan zich niet meer herinneren waarom hij zijn auto, die hij in Duitsland kocht, naar Pon heeft gebracht. "Het is niet zo logisch dat ik dat heb gedaan", zegt hij nu. Volgens Kamp zou hij, als hij het opnieuw moest doen, de auto naar een dealer in zijn eigen woonplaats brengen.

BESTRAFT

Kamp kreeg in 2006 twee gratis navigatie-cd's ter waarde van zo'n 250 euro,
deze week. Kamp werd daar niet voor bestraft. Ambtenaren die ook voordeel kregen, worden wel vervolgd en zijn in sommige gevallen
.
Het OM liet eerder in een reactie aan Nieuwsuur weten dat er bij minister Kamp "geheel geen sprake was van een verdenking". Volgens het OM heeft Kamp, anders dan de ambtenaren die terechtstaan, nooit om een gift gevraagd.

OMKOOPSCHANDAAL

Pon zou tussen 2001 en 2011 meerdere ambtenaren hebben omgekocht met giften en cadeautjes om een grote order binnen te halen. Vier ambtenaren van defensie en twee politiemensen worden daarvoor vervolgd door het OM.
De deal leverde het autobedrijven uit Leusden een order op voor duizenden politieauto's, ter waarde van een half miljard euro.
Autobedrijf Pon hoeft zelf niet meer voor de rechter te verschijnen. Het bedrijf kocht de strafvervolging af voor 12 miljoen euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.