Instellingen

Politie waarschuwt voor heksenjacht op social media

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/ACHTERVELD - De politie roept op tot terughoudendheid met het delen van geruchten op social media. Rond de dood van Savannah uit Bunschoten en Romy uit Hoevelaken is online een heksenjacht ontstaan op vermoedelijke daders. Daarbij zijn mensen onterecht beschuldigd.
Op Twitter en Facebook deden afgelopen dagen wildste verhalen de ronde. Zo is in verschillende Facebookgroepen gesproken over mogelijke ontvoerders die in de regio actief zouden zijn. Toppunt is het delen van foto's van twee mannen, die gisteren als vrijwilliger meehielpen in de zoektocht naar de toen nog spoorloze Savannah. Ook enkele kranten namen berichtgeving over deze mannen zonder concrete aanleiding over.
In het centrum van Amersfoort zou gisteravond een aanhouding hebben plaatsgevonden. Op social media gingen geruchten over mannen in een zwarte Opel Corsa, maar navraag bij de politie had maandag al vrij snel uitgewezen dat er geen link is met de gevonden meisjes.

ONTERECHT BESCHULDIGD

Politiewoordvoerder Bernhard Jens waarschuwt voor de camera van RTV Utrecht voor heksenjachten op social media. "We begrijpen dat mensen mee willen denken. Wel willen we oproepen voorzichtg te zijn met bijvoorbeeld het plaatsen van foto's." De woordvoerder haalt het voorbeeld aan van de twee mannen bij de zoekactie. "Zij hebben zich zelf gemeld bij politie. Ze waren gewoon bezig met de zoekactie en hadden verder nergens mee te maken. Het is natuurlijk heel kwalijk als je deze mensen zomaar op internet zet en beschuldigt van betrokkenheid bij de verdwijning."
Wel ondersteunt de woordvoerder de boodschap van burgemeester Van de Groep van Bunschoten, die zijn inwoners opriep om waakzaam te blijven. "Het is altijd goed om alert te zijn en een beetje op elkaar te letten."

Politiewoordvoerder Bernhard Jens over de aanhoudingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.