"Nog veel vragen over dood Savannah en Romy"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Hoe ervaart de familie alle steun, zoals de bloemen en de briefjes? Merken jullie iets van angst bij medescholieren? RTV Utrecht merkt dat er veel vragen zijn over de dood van de 14-jarige Savannah uit Bunschoten-Spakenburg en de 14-jarige Romy uit Hoevelaken.
Niet alle vragen zijn nu al te beantwoorden, maar onze verslaggevers hebben toch een poging gedaan tijdens een live-sessie op de Facebookpagina van RTV Utrecht. Rik Dogger en Kees Hoogendijk volgen deze zaak op de voet en hebben nauw contact met de politie en de gemeente.

FAMILIE

"We hebben geen direct contact met de ouders en dat zoeken we ook niet op. Rondom die zoektocht is er wel contact geweest met mensen die in contact staan met de familie. Maar wij weten dus ook niet of beide families contact met elkaar hebben om hun verlies te verwerken", aldus verslaggever Kees Hoogendijk.
Op dit moment wil de familie het verlies van hun Savannah in alle rust verwerken. Ze waarderen alle kaarten, knuffels, bloemen en briefjes. Op hun verzoek is alles op één plek verzameld. Dat is op het schoolplein van het Oostwende College in Bunschoten-Spakenburg.

ROMY

De school van Romy pakt dat heel anders aan. De
in De Glind heeft een heel gebied rondom de school afgesloten. Veel mensen hadden daar vragen over, maar volgens verslaggever Rik Dogger doet de school dat vooral om de leerlingen te beschermen.
"Het gaat om een school voor speciaal onderwijs en dan heb je dus te maken met kwetsbare leerlingen. Daarom heeft de school gezegd dat ze leerlingen, leraren en ouders de ruimte willen geven om in alle rust te rouwen", aldus verslaggever Rik Dogger. Volgens hem is er geen angst bij leerlingen op de scholen, maar is er vooral behoefte aan rust.

ONDERZOEK

Het
is op dit moment in volle gang. Een facebookvolger vroeg of alle beelden uit de omgeving zijn opgevraagd. Dat is voor verslaggevers Kees Hoogendijk en Rik Dogger moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk dat er flink is ingezet op het gebruik van de camera. Zo heeft er de politie zelf met een drone boven de vindplaats gevlogen.
De berichtgeving over Romy en Savannah wordt niet door iedereen gewaardeerd. Zo kwam op social media onder meer de volgende vragen voorbij: "Wat is de meerwaarde van dat jullie daar bij de school staan? Waarom niet gewoon uit respect nog meer afstand?"
Verslaggever Kees Hoogendijk: "Ik snap die opmerking en het is een terechte vraag. We spreken mensen niet direct aan en we komen niet op het schoolplein. We hebben geen rechtstreeks contact met de familie; we doen echt op gepaste afstand verslag. Maar we merken dat er veel vragen zijn en berichten circuleren. Daarom pakken we dit moment op Facebook Live om iedereen zo goed mogelijk te informeren."
Collega Rik Dogger zegt dat er ook speciale afspraken zijn gemaakt met het Oostwende College: "We staan voor het schoolplein en niet er op. Zo geven we mensen de ruimte om te herdenken."

HERDENKEN

Er was tijdens de Facebook Live ook veel aandacht voor de stille tocht. Inmiddels is duidelijk dat die voor Savannah op
gehouden zal worden.
Romy is afgelopen maandag al herdacht bij de muziekkoepel op het Van Aalstplein in Hoevelaken. Er wordt geen stille tocht voor haar georganiseerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.