Instellingen

'Smart City' moet kinderen warm maken voor de ICT

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
VLEUTEN - Leerlingen van basisschool de Twaalfruiter in Vleuten hebben de afgelopen weken een 'slimme stad' gebouwd. In de maquette zitten allerlei toepassingen die aangestuurd worden door de computer.
Zo gaan er lampjes aan en een alarm af als er rook wordt gedetecteerd. De leerlingen programmeerden de sensoren zelf. "Het is echt cool om dat te doen", zegt de 10-jarige Stan. Meggy. "Ik vind het leuk om het nu op school te leren. Dan kun je later proberen dingen zelf te programmeren."

BAAN IN DE ICT

ITC- detacheerbedrijf LINKIT uit de Meern helpt scholen bij het geven van ICT-lessen. Het bedrijf wil leerlingen meer kennis geven over programmeren en laten zien hoe computers werken. Daarnaast hoopt het bedrijf kinderen enthousiast te maken voor een baan in de ICT, want er is een schreeuwend tekort aan ICT'ers.
"Wij zien een krapte op de arbeidsmarkt", zegt Gino Heetkamp van LINKIT. "Er worden massaal mensen uit het buitenland gehaald om aan de vraag in Nederland te kunnen voldoen. Het probleem wordt alleen maar groter met de economie die aantrekt."
De leerlingen zijn enthousiast over het project, maar een toekomst als whizzkid zien Meggy en Stan voor zichzelf niet zitten. Meggy: "Ik niet, dat vind ik niet zo leuk." Stan: "Het is ook fijn om buiten te zijn en niet de hele tijd achter het scherm."

LESPROGRAMMA

Toch ziet Heetkamp ook genoeg leerlingen die wél warm zijn gemaakt voor een baan in de ICT. Wat hem betreft zou programmeren een vast onderdeel mogen worden van het lesprogramma.
"Het is naast rekenen, taal en aardrijkskunde net zo belangrijk om te leren programmeren. In latere beroepen heb je heel veel te maken met IT. Waarom zou je dan niet op de basisschool al beginnen met IT-vaardigheden aan te leren?"

"Echt cool om te doen!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.