RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kersentelers vrezen wind en regen

1/2
WERKHOVEN -

De kersentelers in het Kromme Rijngebied houden nauwlettend het weer voor de komende dagen in de gaten. Door de harde wind kunnen zeilen die over de laagstambomen hangen scheuren.

Teler Wim Oskam uit Werkhoven had dinsdag nog niet al zijn bomen afgedekt. "De jongens zijn er maar mee gestopt. Het was met die wind geen doen. Ik hoop dat het snel beter wordt, want ik heb een hele zwerm hongerige spreeuwen boven mijn bomen hangen. Ik word gek van die beesten!"


HOOGSTAM

Telers met hoogstambomen lopen kans dat kersen voor de pluk, die naar verwachting volgende week begint, van de boom vallen. "De kersen zitten nu nog vrij vast omdat ze nog niet helemaal rijp zijn", zegt teler Dorresteijn uit 't Goy. "Het valt nog mee, maar liever heb ik minder wind. Hier en daar valt wel wat, maar gelukkig blijven de meeste kersen hangen. Het ziet er steeds mooier uit met die rode kleuren."


REGEN

Op verschillende plekken zijn al wel takken van kersenbomen geknakt, blijkt uit een rondje door het gebied. De regen kan geen kwaad, zo lang die niet te lang aanhoudt, zegt' Oskam. "Maar een uur of acht in de nattigheid en het is einde verhaal voor de kers. Het velletje barst dan open en dan kun je er niets meer mee, hooguit jam maken."

Het weer ziet er niet best uit voor de hoogstammen. Maar dat is het risico van het vak, zegt de Werkhovense teler. "Gelukkig heb ik het grootste deel van mijn boomgaard onder zeil staan."


KERSENTIJD

In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van 't Groentje. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen in ons Dossier Kersentijd. Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -