Instellingen

Niets is gewoon in Bunschoten-Spakenburg

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - "Niets was gewoon vandaag. Je merkt overal dat mensen in de greep zijn van alles wat er met Savannah is gebeurd en enorm meeleven." Zo omschreef burgemeester Melis van de Groep in UVandaag de stemming in Bunschoten-Spakenburg op de eerste werkdag na het drama rond de 14-jarige Savannah.
Het dorp heeft volgens Van de Groep tijd nodig om het drama te verwerken. De school van Savannah, het Oostwende College in Bunschoten, heeft volgens Van de Groep een "gedenkwaardige" bijeenkomst gehouden in de aula. Daarna hebben de leerlingen in hun eigen klas gesproken over de dood van hun schoolgenote.
Donderdag is er een stille tocht voor Savannah. Volgens de burgemeester zijn de nabestaanden heel blij dat dat gebeurt, maar kunnen ze andere activiteiten er niet bij hebben. Van de Groep vraagt mensen dat te respecteren.

SLACHTOFFERHULP

Op het Oostwende College worden drie vrijwilligers van Slachtofferhulp ingezet. Zij richten zich in eerste instantie op de docenten en ouders, vertelt Marjolein Aelberts van Slachtofferhulp Nederland: "Zij kennen de kinderen het best en zien het als ze ander gedrag gaan vertonen."
Aelberts zegt dat het voor ouders vooral belangrijk is om met hun kinderen te blijven praten over de gebeurtenissen. "Kinderen in die leeftijd doen vaak alsof ze het allemaal wel zonder papa en mama kunnen, maar ze hebben hun ouders nu juist harder nodig dan ooit."
Na vier tot zes weken zou het gedrag van schoolgenoten en bekenden van Romy en Savannah weer genormaliseerd moeten zijn. Zo niet, dan is het zaak de huisarts te waarschuwen.

ROMY

Ook op de school in Hoevelaken van de 14-jarige Romy, die afgelopen weekend dood werd gevonden in een sloot in Achterveld, is Slachtofferhulp actief. Agenten van het Utrechtse korps dat met de dood van beide meisjes is geconfronteerd, krijgen opvang binnen de politie.

De volledige uitzending van UVandaag ging over Savannah.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.