Instellingen

Wilhelmina ontsnapte aan dood bij treinongeluk Houten

HOUTEN - Vandaag precies honderd jaar geleden ontspoorde even ten zuiden van Houten een trein. Het is een vergeten treinongeluk, ondanks het feit dat ons koningshuis erbij betrokken was, want een van de passagiers was koningin Wilhelmina. Ze had net een inspectiereis bij gemobiliseerde legereenheden in de regio Den Bosch afgesloten toen de trein bij Houten van de rails liep.
Houtenaar Frank Magdelyns deed de afgelopen tijd uitgebreid onderzoek naar het spoorongeluk. ''Op 7 juni 1917 is het een hete broeierige donderdagmiddag waarbij de temperatuur is opgelopen tot rond de 30 graden'', vertelt hij. ''De sneltrein van Maastricht naar Amsterdam kreeg in 's Hertogenbosch twee koninklijke wagons van koningin Wilhelmina aangekoppeld en nog een losse bagagewagen. Uiteindelijk is de trein ruim 300 meter lang en telt 16 wagons.''

HARDE SCHOK

De koningin verblijft in de 15e wagon. Er lijkt geen enkel probleem te zijn en de reis verloopt rustig. Maar tegen vijf uur 's middags nadert de trein de gemeente Houten en daar gaat het helemaal mis. Magdelyns: ''De machinist voelt een harde schok, ziet een van de rijtuigen heftig schommelen en trekt uit alle macht aan de rem. In korte tijd staat de complete trein stil. Maar het is een grote puinhoop.''

ROMMEL

De eerste acht wagons, waar de meeste passagiers in zitten, zijn er nog goed vanaf gekomen. Maar 75 meter verder staat de rest van de trein. Daarvan is een wagon gekanteld en zijn twee andere treinstellen meegetrokken. Elf wagons zijn ontspoord, waaronder die van de koningin.
Wilhelmina bemoeit zich direct met de zorg van de gewonden, zo ontdekte Magdelyns. "Een Duitse vrouw die in Den Haag woonde, verloor haar bewustzijn en werd door de koningin met eau de cologne besprenkeld en van drinkwater voorzien. Koningin Wilhelmina wordt door de aanwezigen, die later zijn gehoord door de onderzoekers, geroemd vanwege haar kalme houding. Hierdoor brak direct na de crash geen paniek uit onder de passagiers."
De ontsporing leidde tot grote ophef in Nederland. De kranten stonden er vol mee. De beelden van de opruimwerkzaamheden waren te zien in bioscopen en theaters. Op diverse plaatsen in het land werden de volgende dag registers geopend waar de bevolking haar steun aan de koningin kon betuigen. Dat gebeurde massaal. Onderzoekers komen later tot de conclusie dat de hitte de rails deed uitzetten. Menselijke fouten waren dus niet gemaakt.

MONUMENT

Anno 2017 herinnert weinig In het landschap aan de ontsporing. Op de plek waar de trein uit de rails liep, staat nu een loods van een afvalverwerkingsbedrijf. Alleen de oude spoorsloot ligt er nog. De rails werden later een meter of honderd verlegd vanwege de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal.
Magdelyns hoopt nu dat de gemeente Houten een herinneringsbord plaatst in de buurt van de plek van het ongeval. Want volgens hem is dit de enige plek in Nederland waar in letterlijke zin een koningin ontspoord is. "En dat moet je als Houten toch koesteren!"

Precies 100 jaar geleden ontspoorde bij Houten een trein met Koningin Wilhelmina

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.