De Kwestie: keuze voor kunstwerk ook enquête over toekomst Vredenburgplein

UTRECHT - Wordt het een marmeren wokkel, een oranje fontein of een grote vis van mozaïek op de grond? Het zijn slechts een paar van de opties voor het kunstwerk dat op het Vredenburgplein in Utrecht moet komen. Utrechters mogen deze dagen kiezen welke het gaat worden, en die keuze zegt veel over hoe mensen de toekomst van het plein zien, ontdekte Jurg van Ginkel in De Kwestie.
Het kunstwerk op het plein wordt er door de gemeente neergezet na aandringen van omwonenden en ondernemers. Maar Utrechters moeten zelf kiezen welke van de vijf ontwerpen wordt gerealiseerd. Iedereen uit Utrecht mag op de website van CU2030 stemmen. Na 20 juni wordt de winnaar gekozen.

VIJF OPTIES

De opties voor het kunstwerk lopen uiteen: er zijn abstracte beelden van Jon Rafman, een multifunctionele drinkfontein van Inti Hernandez, een bouwwerk van Lucas Lenglet dat bestaat uit stenen balken op hoogte, een klein 'kasteel' van Krijn de Koning en een mozaïek op de grond van Jennifer Tee met plaatjes van vissen, knopen en bloemen die verwijzen naar de markt.

TWEE GEZICHTEN

Wat je al snel merkt als je op het plein mensen naar hun favoriete ontwerp vraagt, is dat het Vredenburgplein een plein is met twee gezichten. Het is een van de weinige grote pleinen in de stad maar tegelijkertijd ook een plek waar drie dagen in de week markt is. Moet het een druk marktplein worden of een gezellig stadsplein: dat is voor veel mensen beslissend in de keuze voor een ontwerp.

GEMOEDEREN

En zoals bij zoveel gesprekken over goede smaak gaat het er ook hier soms heftig aan toe. Eén omwonende wil niet voor de camera reageren omdat de gemoederen volgens hem in het verleden zo hoog zijn opgelopen. Wel wil hij kwijt dat de bewoners van de nieuwe flat naast het Vredenburg graag een plein willen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. "Ik kijk uit op het plein en zie mensen hier elkaar ontmoeten en zoeken naar een plekje om te zitten." Volgens hem willen omwonenden daarom het liefste het ontwerp met de fontein en veel extra bankjes.

MARKT

Als je marktkooplui spreekt, ontdek je echter al snel dat die de toekomst van het plein heel anders zien. Zij willen hun kraampjes houden en verzetten zich daarom tegen de komst van grote bouwwerken die marktplekken kosten of die het moeilijk maken het plein op en af te rijden.
Volgens één verkoopster hebben de marktkooplui het de laatste jaren al zwaar genoeg. Zij ziet dan ook graag een inrichting van het plein met zo min mogelijk poespas. Het mozaïek op de grond heeft dan ook haar voorkeur. De bezwaren van de bewoners van de nieuwe flat dat er in dat ontwerp zo weinig zitplekken zijn, wuift zij weg: "Wij waren er het eerste," zegt ze.
Een kunstwerk kiezen: het lijkt simpel maar het blijkt veel moeilijker in elkaar te steken dan gedacht. Precies zoals grote kunst hoort te zijn dus! Zet daarom snel uw moeilijkste bril op, schenk een goed glas pinot noir in en kijk snel naar deze extra artistieke uitzending van De Kwestie...

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.