Woerden komt met aanpak drugsgebruik onder jongeren

WOERDEN - Woerden investeert in drugspreventie. Hoewel het gebruik bij jongeren onder de 18 jaar op gemiddeld niveau ligt, signaleert de gemeente ook risico's. Sommige jongeren gaan meer gebruiken, ze gebruiken op jongere leeftijd en sommigen raken verslaafd.
Vorige maand nog vroeg de politie om tips over drugsealers in Woerden. Buurgemeente Oudewater schakelde eerder al een expert in vanwege het toenemende drugsgebruik in het stadje.
De gemeente Woerden heeft onder meer gesprekken gevoerd met jeugdwerkers en de politie. Zij pleiten voor het bespreekbaar maken van drugsgebruik, betere voorlichting en eerdere signalering. Daarom kiest de gemeente voor een informatieve en preventieve aanpak.

GROEPSDRUK

"Drugsgebruik moet bespreekbaar worden, jongeren moeten weerbaar worden gemaakt en leren omgaan met groepsdruk", zegt wethouder Koster. "En zowel jongeren, ouders, opvoeders en professionals hebben kennis nodig over middelen en risico's en manieren om drugsgebruik te herkennen en erover te praten. Belangrijk is dat iedereen de weg weet te vinden naar informatie, ondersteuning en hulp."

UITBANNEN KANSLOOS

Koster: "Het is belangrijk om te realiseren dat het gebruik van drugs niet is uit te bannen. En ook dat de invloed van de gemeente niet heel groot is. Het is vrij eenvoudig om aan drugs te komen. Daar komt bij dat ouders het probleem vaak niet herkennen en jongeren er niet over praten met volwassenen."
Bij de aanpak zijn veel organisaties betrokken. Bijvoorbeeld scholen, jongerenwerk, politie en horeca. Voor het opstellen en uitwerken van het preventieprogramma werkt de gemeente nauw samen met deze organisaties. Ook zal worden afgestemd met andere gemeenten in de regio. De aanpak is naar verwachting over een half jaar klaar. Intussen kunnen in 2017 al eerste maatregelen worden ingezet.
Elke vier jaar onderzoekt de GGD het drugsgebruik onder jongeren. In 2020 zijn nieuwe cijfers beschikbaar over gebruik van cannabis en van harddrugs. Deze cijfers worden vergeleken met de cijfers van 2016. Ook de ervaringen van de betrokken organisaties worden meegenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.