Slaapgebrek door de Domtoren: mag dat carillon uit?

© donkerutrecht.nl
UTRECHT - Elk kwartier speelt het carillon van de Domtoren een muziekje, ook 's nachts. Sommige omwonenden hebben daar erg veel last van. Gevalletje 'moet je maar niet in de binnenstad gaan wonen' of is het onacceptabel?
Onno Nugteren en Peter Oostveen wonen in de Korte Nieuwstraat, 120 meter van de Dom. Ze zeggen dat het carillon niet mag spelen in de nacht.

OVERTREDING

"Het is in Nederland zo geregeld dat er geluidsregels zijn ter bescherming van de mens. Die regels worden overtreden en daar spreken wij het college op aan", zei Oostveen vanmorgen in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht. "We zijn geen protestbeweging, maar hebben de gemeente gevraagd om na te gaan waar de voorkeur van bewoners naar uit gaat."

NACHTRUST

Nugteren heeft niets tegen het carillon en noemt het zelfs een fantastisch instrument. "Ik zou alleen liever zien dat het carillon om 00.00 uur stopt en om 08.00 uur 's ochtends weer begint. De Domtoren en het carillon zijn uniek, maar je hebt 's nachts wel recht op een aantal uren rust en stilte om te kunnen slapen."
Nugteren woont al 24 jaar bij de Domtoren. "Ik heb er ongeveer zeven jaar over moeten doen om er min of meer aan te wennen. Maar als er onderhoud wordt verricht en het carillon niet speelt, merk ik achteraf: hé, wat heb ik lekker geslapen."

KLOKKEN

Het wijsje dat het carillon ieder kwartier speelt, staat volgens Oostveen los van het klokkengelui. "De klokken maken een monotoon geluid. Daar kan je aan wennen, net als aan het geluid van een spoorbaan. Maar het geluid van het carillon is iets heel anders. Dat heeft allerlei toonhoogtes. Dat kringelt hen en weer. Het kan zijn dat je geest daar heel anders op reageert. Ook is het denkbaar dat het geluid hier op de binnenplaats resoneert en harder binnenkomt." Volgens de buren van de Dom wordt de decibelnorm in ieder geval ruim overschreden.

TONI PERONI

"Je kan al die juridische regels en statistieken wel aanhalen, maar je moet kijken naar een oplossing", aldus ras-Utrechter Toni Peroni, die zich vanmorgen mengde in de discusssie op Radio M. "Er wonen hier genoeg mensen die wel fijn slapen bij het geluid van het carillon. Is dit niet veel makkelijker op te losssen? Bijvoorbeeld door een extra raam te plaatsen dat het geluid tegenhoudt?"

HOORT ERBIJ

Dat het carillon nou eemaal hoort bij het centrum, krijgen Nugteren en Oostveen heel vaak te horen. "Maar ik vind dat een binnenstad wel leefbaar moet zijn. Bewoners zijn heel belangrijk voor een binnenstad. Als je geen bewoners hebt, die er prettig kunnen wonen, krijg je een dode binnenstad", vindt Nugteren.

FACEBOOK

Nugteren en Oostveen zeggen dat het vooralsnog gaat om een tweemansactie tegen het carillon. Ze zijn bezig om meer medestanders te activeren, onder meer via
"De contacten met de gemeente verlopen moeizaam. De besluitvorming verloopt gecamoufleerd via de gemeenteraad", aldus Oostveen. Het stadsbestuur wil inhoudelijk niet reageren tot de carillon-kwestie besproken is in de raad. Dat zal pas na de zomer zijn. PvdA en ChristenUnie willen wel inventariseren hoeveel mensen last hebben van het Domcarillon, de andere partijen lijken er niet veel voor te voelen.

Live-reportage Radio M Utrecht (1)
Live-reportage Radio M Utrecht (2)
Het wijsje van het Domcarillon
De carillon-kwestie in 'Het gesprek van de dag'
Volgens buurtbewoners overtreedt de gemeente regels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.