"Er kan altijd wat misgaan tijdens buitenschoolse activiteiten"

VEENENDAAL - Sinds de verdrinking van de 9-jarige Salam tijdens het schoolzwemmen in Rhenen, vragen steeds meer scholen zich af of zij nog wel buitenschoolse activiteiten willen ondernemen. Wie is er namelijk verantwoordelijk als het misgaat?
In de zaak van Salam in 2015 ontdekten de betrokken badmeesters en docenten tijdens het schoolzwemmen pas na het aankleden dat Salam ontbrak. Een bezoeker van het zwembad vond het meisje op de bodem van het diepe bad. Justitie vindt dat drie badmeesters en twee onderwijzers van de Rhenense school fouten hebben gemaakt, waardoor het meisje destijds verdronk.
Op de Patrimoniumschool in Veenendaal zijn medewerkers zich erg bewust van het feit dat er altijd iets mis kan gaan. Toch lieten zij zich gisteren niet weerhouden om met een grote groep kinderen af te reizen naar het Duitse pretpark Wunderland Kalkar.

VERANTWOORDELIJKHEID

Een grote groep kinderen onder je hoede nemen voelt als een grote verantwoordelijkheid, vertelt docente Merianne van Ginkel. "Je zit constant in je hoofd: hebben we alle kinderen bij elkaar? Heb ik alles in zicht? Zie ik iedereen? Loopt er niemand alleen? Het is dan wel druk in je hoofd steeds."
Hoewel het tijdens schoolreisjes en uitstapjes bijna altijd goed gaat, zijn de docenten van de Patrimoniumschool zich ook bewust van de risico's. "Er kan altijd iets misgaan, het gebeurt gelukkig maar heel weinig, maar het gebeurt weleens", zegt José Griffioen.
"Juist dát maakt de verantwoordelijkheid voor mij wel zwaarder", vult Van Ginkel aan. "Als ik bijvoorbeeld iets gemist heb, denk ik weleens achteraf: ik ben blij dat het allemaal goed is gegaan. Je voelt je verantwoordelijk en dat drukt nét wat meer op je werkzaamheden."

REALISTISCH BLIJVEN

Volgens schooldirecteur Hanneke van Bellen zijn incidenten niet altijd te voorkomen. "Je werkt met een groep kinderen, dus je kunt niet altijd inschatten wat er gaat gebeuren. Je moet ook realistisch blijven: er kan inderdaad wat gebeuren, maar we proberen het zo veel mogelijk voor te bereiden, zodat de kans op incidenten minimaal is."
Griffioen is vooral opgelucht als een dagje uit goed is afgelopen. "Aan het einde van zo'n dag ben ik heel blij dat ik alle kinderen weer veilig aan hun vader en moeder kan afleveren en dat het goed is gegaan", aldus Griffioen.

SALAM

Dat niet elke school verantwoordelijkheid wil nemen tijdens buitenschoolse activiteiten, blijkt uit het feit dat vier Utrechtse basisscholen vorige maand aankondigden te
. Het zwemincident in Rhenen draagt volgens de onderwijsinstellingen bij aan dat besluit. De drie badmeesters en twee onderwijzers die op de fatale dag in het zwembad in Rhenen aanwezig waren, hoorden vorige maand een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen.
Het is nog altijd niet zeker of Salam in de les of na het afdouchen is verdronken. Toch wordt de toezichthouders dood door schuld verweten. Of de rechtbank die mening met het OM deelt, wordt op 22 juni duidelijk.

De Patrimoniumschool uit Veenendaal gaat op schoolreisje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.