Eerste mandjes kersen uitgereikt in Cothen

v.l.n.r.: Ruud Muis, Wethouder Hans Marchal, Siem Vernooy, Olivier Prakken en Wijkse stadsdichter André van Zwieten
v.l.n.r.: Ruud Muis, Wethouder Hans Marchal, Siem Vernooy, Olivier Prakken en Wijkse stadsdichter André van Zwieten © RTV Utrecht / Mark van der Wel
COTHEN - Met de symbolische uitreiking van de eerste mandjes kersen werd in Cothen vandaag het kersenseizoen afgetrapt. Het was lang spannend of het echte kersen uit de boomgaard zouden worden of exemplaren uit de kas, maar het is de familie Vernooy gelukt.
De Burlatkersen gingen onder andere naar de vader van Theo Vernooy, die bijna 90 jaar oud is en nog altijd meehelpt in het bedrijf van zijn zoon en kleinzoon. Naast twee zakenrelaties van de familie, kreeg ook de Wijkse stadsdichter André van Zwieten kersen mee naar huis. Hij schreef een speciaal kersengedicht.
COLLEGE
Traditioneel krijgt een lid van het college van Wijk bij Duurstede ook een mandje kersen mee. Dit jaar was wethouder Hans Marchal de gelukkige. ''Ik ben vereerd'', zegt hij. ''De kersen zijn een belangrijke toeristische trekpleister van Wijk. Japanners komen speciaal naar de boomgaarden om kersen te eten.'' Marchal gaat de kersen niet meenemen naar het gemeentehuis. Lachend: ''Nee, mooi niet! Deze neem ik mee naar huis. Dan zijn ze zo op...''
PLUK
Hoewel de overhandiging van de eerste kersen in het Krommerijngebied wordt gezien als de officiële start van het kersenseizoen, moeten consumenten nog heel even geduld hebben. Na het weekend gaan de plukkers pas echt aan de slag en vullen de kramen zich met de rode lekkernij. Voor een kaart waar die kramen staan, kunt u kijken op onze themapagina.
KERSENTIJD
In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van 't Groentje. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina Kersentijd. Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.
De symbolische overhandiging van de eerste kersenmandjes in Cothen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.