Zeistenaar vindt historische documenten in eigen huis

ZEIST - Jill van der Ree uit Zeist kwam tijdens de verbouwing van haar huis een opmerkelijke historische vondst tegen. In het plafond ontdekte zij een agenda en een pamflet uit de Tweede Wereldoorlog.
"Ik was erg verbaasd toen ik die spullen vond. In eerste instantie had ik het even weggelegd, maar toen ik er nog eens naar keek, was het heel bijzonder", vertelt Jill. Volgens haar staan er allerlei alledaagse dingen in het agenda, het pamflet is een tekst waarin de kerk zich distantieert van een oproep aan Joden om zich verplicht te laten castreren.

BIJZONDER

Volgens Kees Ribbens van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is de vondst van de brief heel bijzonder. "Het lijkt een afschrift te zijn van het protest dat de kerken in Nederland op 19 mei 1943 hebben verwoord tegen de gedwongen sterilisatie van gemengd gehuwde joden."
Het NIOD vermoedt dat de brief is gedistribueerd zoals dat tijdens de bezetting ook vaak gebeurde met tal van illegale krantjes, de zogeheten ondergrondse pers. "De Duitse bezettingsautoriteiten stelden publiciteit daarover uiteraard niet op prijs. Wellicht dat het stuk daarom goed verborgen is destijds."
Inmiddels heeft Jill de familie van de rechtmatige eigenaar van de agenda gevonden. Die hebben aangegeven de documenten graag terug te krijgen.

Jill laat zien waar de oorlogsdocumenten gevonden zijn.