Verdachte steekpartij Croeselaan: "Ik hoorde stemmen die zeiden wat ik moest doen"

SOEST/UTRECHT - De man die eerder dit jaar op de Croeselaan in Utrecht een vrouw uit Soest doodstak is eerder al veroordeeld voor poging tot moord of doodslag. De 31-jarige Lukasz S. werd daar in 2013 in Polen voor berecht. Dat bleek vanmiddag tijdens de eerste zitting in de zaak.
De man zonder vaste woon-of verblijfplaats wordt ervan verdacht de 41-jarige Rabobankmedewerkster Corrie van den Brink eind februari voor de deur van de bank te hebben doodgestoken. "Ik zou wensen dat deze tragedie niet gebeurd zou zijn. Ik heb gehandeld onder invloed van een ziekte", zei hij vandaag tegen de rechter.

STEMMEN

Volgens S. had hij die bewuste ochtend geen controle over wat hij deed. "Ik hoorde stemmen die zeiden wat ik moest doen. Ik wou dat ik het verleden kon veranderen, maar dat gaat niet."
Volgens verslaggever Kees Hoogendijk waren er ook nabestaanden van het slachtoffer bij de zaak aanwezig. "Achterin de zaal zit een van de nabestaanden, een jonge vrouw, te huilen. Het moet voor hen heel zwaar zijn om S. vandaag te zien. Corrie van den Brink lijkt een willekeurig slachtoffer te zijn."

ONDERZOEK

Het ging vandaag om een pro-forma zitting. Er is nog meer onderzoek nodig naar de verdachte, hoorde Hoogendijk in de rechtbank. "De officier van justitie geeft aan dat de verdachte 14 juni in het Pieter Baan Centrum wordt opgenomen voor onderzoek."
De zaak wordt waarschijnlijk op 3 november inhoudelijk behandeld.

OOGGETUIGEN

Volgens ooggetuigen botste de man in februari per ongeluk tegen de vrouw op. De vrouw liep daarna nog tientallen meters door, maar zakte toen plotseling ineen en overleed later. Volgens de omstanders had Lukasz S. een groot keukenmes bij zich. Hij werd later aangehouden.
In eerste instantie werd gedacht dat het steekincident 'toeval' was. Maar uit onderzoek zou blijken dat de man een enorme vrouwenhater is.

Verslaggever Kees Hoogendijk blikt in U=W vooruit op de rechtszaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.