RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Regen en wind ramp voor kersentelers Kromme Rijngebied

1/2
COTHEN - De regen en wind van de afgelopen dagen heeft bij kersentelers in het Kromme Rijngebied voor flinke schade gezorgd. De Werkhovense teler Wim Oskam beschouwt de eerste oogst kersen grotendeels als verloren.

En dat in de week dat hij 25 jaar getrouwd is. "Ik had gehoopt vandaag te kunnen starten met de verkoop van de eerste kersen, maar dat is letterlijk in het water gevallen. Ze zijn bijna allemaal gebarsten. Ook zijn zeilen over de boomgaard gescheurd door de harde rukwinden. We zijn met man en macht bezig te redden wat er te redden valt. Ik ben er doodziek van."

ROT
Door de wind en de regen worden de vroege burlatkersen nat en schuren ze tegen elkaar aan. "En dan gaat het hard", zegt Oskam. "Er komen bruine plekken op de kers en dan zijn ze niet meer te verkopen. Dit kost me duizenden euro's."

Oskam heeft net als veel andere telers meerdere kersenrassen staan. Daarmee kan hij heel de zomer plukken omdat niet ieder ras gelijktijdig rijpt. "De echte piek moet nog komen, als we dan opnieuw dit soort weer hebben... Ik moet er niet aan denken."

NIET STOPPEN
Oskam heeft de afgelopen dagen momenten gehad dat hij zich afvroeg waar hij het allemaal voor deed. Maar toch zal hij zijn kersenbomen nooit wegdoen. "Ik ben bezeten van die vrucht. Het is zo'n mooi product! Dat dit gebeurt is echt klote, maar ik ga gewoon door en hoop dat de kersen die later rijp worden gewoon in mijn stalletje kunnen."

KERSENTIJD
In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van 't Groentje. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina Kersentijd.

Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.[Video:1421472]


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -