Onverwacht afscheid Jolande Sap in Utrecht

UTRECHT - Op het partijcongres in Utrecht heeft GroenLinks alsnog officieel afscheid genomen van Jolande Sap. Zij vertrok afgelopen najaar als fractievoorzitter na een dramatisch verlies bij de Tweede-Kamerverkiezingen. Het afscheid zondag was niet van tevoren aangekondigd.
Sap wilde destijds graag doorgaan, maar een deel van het partijbestuur vond dat ze moest opstappen na het verlies van zes zetels. Uiteindelijk volgde een rommelige periode en moest ze ruim drie weken na de verkiezingen toch nog vertrekken. Een dag later stapte ook het volledige partijbestuur op.

"ANDER AFSCHEID"

Een commissie die later de gebeurtenissen onderzocht, noemde het "een grote fout" dat ze niet de dag na de verkiezingen was opgestapt. De verhoudingen waren indertijd dusdanig slecht dat Sap niet bij haar afscheid in de Tweede Kamer was. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg las in de Tweede Kamer een brief van Sap voor waarin ze onder meer liet weten dat ze zich een "ander afscheid" had voorgesteld.
In Utrecht kreeg ze een daverend afscheidsapplaus van de congresgangers. Het afscheid was niet aangekondigd. "Mooi moment en ontzettend verdiend," twitterde Bram van Ojik die haar opvolgde als fractievoorzitter.

FIJNE SAMENWERKING

Sap dankte de partij voor de fijne samenwerking en zei het buitengewoon jammer te vinden dat aan die samenwerking zo snel een eind is gekomen. Ze zei dat de idealen van de partij het waard zijn om voor te vechten, ook in moeilijke tijden.
Sap was bijna twee jaar partijleider. Ze volgde in 2010 Femke Halsema op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.