Rabobank schrapt 3000 banen na lagere winst

UTRECHT - Rabobank heeft zijn winst vorig jaar met 20 procent zien dalen en zal in 2013 grote moeite hebben om een verdere afname te voorkomen. Een eerder aangekondigde reorganisatie gaat 3000 medewerkers de baan kosten. Dat zei de Utrechtse bank bij de presentatie van de jaarcijfers.
Een groot aantal lokale banken sluit de komende jaren de deuren. Rabobank wil de dienstverlening veel meer richten op het internetbankieren, onder meer via smartphones. De operatie moet ervoor zorgen dat de kosten van de bank fors omlaag gaan en dat is hard nodig, aldus de bank.
Rabobank heeft last van de slechte economie en de aanhoudende malaise op de woningmarkt. De bank denkt dat de economie pas in 2014 herstelt. Ook nemen de kosten voor de bank toe, onder meer door de recent ingevoerde bankenbelasting.
De nettowinst van Rabobank daalde vorig jaar met ruim een half miljard euro tot 2,1 miljard euro. De winst van het binnenlandse bankbedrijf zakte daarbij met 30 procent tot 1,3 miljard euro. De bank heeft het potje voor verliezen op bedrijfskrediet verdubbeld tot ruim 1,3 miljard euro.
De bank ligt internationaal onder vuur vanwege een renteschandaal. Mogelijk moet de Rabobank daarvoor een schikking van miljoenen euro's treffen. Over de exacte hoogte daarvan is nog niets te zeggen, aldus de bank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.