Nog veel raadsels rond ondergrondse wietteelt Zeist

ZEIST - Over de geschiedenis van de ondergrondse hennepplantage bij Zeist leven nog veel vragen. De enorme kwekerij die donderdag werd ontdekt heeft mogelijk al jaren veel geld opgeleverd voor drugshandelaren. De politie heeft de criminelen nog niet te pakken.
Eén verdachte werd direct bij de ontdekking van de kwekerij opgepakt. De politie noemt het echter onwaarschijnlijk dat de man als enige verantwoordelijk is voor deze ondergrondse kwekerij.

ANONIEME GETUIGE

Ook weet de politie nog niet hoelang de kwekerij onder de grond in het Zeister bos gezeten heeft. Vrijdag zei een anonieme bron tegen RTV Utrecht dat de wietplantage er mogelijk al tien jaar zit.
De getuige zag een jaar of tien geleden al iemand graven rondom het terrein en hoort sindsien ook motorgeluiden, die mogelijk van de ondergrondse agregaten vandaan kwamen. Zaterdag vertelde een andere getuige een soortgelijk verhaal tegen een verslaggever van de omroep.

PROVINCIE EIGENAAR

Opmerkelijk detail is dat de provincie Utrecht eigenaar is van de grond waar de plantage ontdekt is. Voorheen was het bos een recreatieterrein, waar particulieren een stuk grond kunnen kopen. Na verwaarlozing door sommige eigenaren wil de provincie nu dat het terrein in handen komt van het Utrechts Landschap. Daarvoor koopt de provincie de stukken land op, waaronder ook het perceel waar de kwekerij ontdekt is.
Omdat de provincie nog niet alle stukken grond in handen heeft mogen de vroegere eigenaren nog gebruik maken van hun grond. Hoe de clandestiene wietteelt voor provincie verborgen kon blijven, is nog onduidelijk.

GROND VERVUILD

Ook zaterdag nog was de recherche ter plaatse om de resten van de plantage op te ruimen. Vrijdag werd al duidelijk dat de grond vervuild is door lekkende vaten waar brandstof in zat voor de stroomvoorziening. De grond moet daarom worden gesaneerd.

Wietteelt onder de grond: 'Niemand die het in de gaten had'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.