Woerdense drugsdealer verdiende miljoenen op internet

WOERDEN - De man uit Woerden die augustus vorig jaar in het Amerikaanse Miami werd aangehouden omdat hij via het internet drugs verhandelde, heeft daar tientallen miljoenen euro's mee verdiend. De man heeft volgens de Amerikaanse aanklager schuld bekend.
Cornelis Jan S. was volgens de Amerikaanse autoriteiten het brein achter een operatie waarbij via het internet meer dan 500.000 XTC-pillen, LSD, kilo's cocaïne en 104 kilo MDMA werden verkocht. De drugs werden vervolgens vanuit Nederland en Duitsland naar Amerika verstuurd.
Met de handel in illegale narcotica zou de Woerdense man volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie zo'n 385.000 Bitcoins hebben verdiend. Die zijn op dit moment 127 miljoen euro waard, hoewel de wisselkoers sterk varieert. Bitcoins zijn populair onder criminelen op internet omdat deze munteenheid moeilijk te traceren is.
De zaak kwam in 2012 aan het rollen toen de politie de website infiltreerde en één van de pakketjes, een dvd-hoesje met daarin MDMA, in Chicago onderschepte. Onderzoek leidde uiteindelijk naar de man die zijn zaken deed onder de naam Supertrips. Toen hij naar Miami kwam voor overleg met handlangers werd hij aangehouden.
Als S. wordt veroordeeld, hangt hem een straf van tussen de vijf en 40 jaar boven het hoofd. Ook moet hij dan waarschijnlijk een boete van vijf miljoen dollar betalen en wordt voor meer dan drie miljoen dollar aan Bitcoins in beslag genomen. Naast S. zijn er in de zaak nog elf andere verdachten waaronder twee Nederlanders. Zij hielpen met de productie van XTC-pillen.
Kopers en verkopers van de drugs ontmoetten elkaar op de website The Silk Road. Die ligt onder vuur van de Amerikaanse Justitie. Onlangs werd oprichter Ross William Ulbricht, die zichzelf de Dread Pirate Roberts noemde, opgepakt.