Mogelijk spitsheffing NS op komst

UTRECHT - De NS roept reizigers op mee te denken over oplossingen voor de spitsdrukte op het spoor. Er is al een denktank met experts, maar meer ideeën zijn welkom. Eén van de opties is de invoering van een spitsheffing en een korting in de daluren.
Het Utrechtse bedrijf reageert op een van de maatregelen waar De Telegraaf vandaag over schrijft, de invoering van een spitsheffing. ,,Dat is op dit moment een idee. We gaan niets op voorhand uitsluiten, wat ons betreft ligt alles op tafel. Wij spreken trouwens liever van 'slimme prijsprikkels', omdat het niet alleen gaat over extra betalen in de spits, maar bijvoorbeeld ook over minder betalen in de daluren."

OVERVOL

De NS opperde het idee van een spitsheffing al eerder. Na kritiek werd een denktank opgericht om verschillende alternatieve oplossingen te vinden voor de
.
De groep van zo'n dertig deskundigen komt nu onder meer opnieuw met het plan van een prijsverhoging voor de ochtenduren, met name tussen 8.00 uur en 9.00 uur, wanneer de problemen op het spoor door te veel reizigers het grootst zijn. De beste ideeën van de denktank zullen in de praktijk worden getoetst. .

SEINEN OP ROOD

Het idee voor de extra spitsheffing op treinkaartjes is in Den Haag niet overal met enthousiasme ontvangen. "Bij mij gaan alle seinen op rood", zegt CDA-Kamerlid Von Martels tegen de krant. "Een dubbele bestraffing voor de reiziger. Geen fatsoenlijke zitplaats in de spits én extra betalen. Niet doen."
Ook D66 is kritisch over het idee, zegt Kamerlid Jetten. "We willen juist mensen van de auto in de trein krijgen. Dan lijkt een spitsheffing mij geen goed idee." De PVV sluit zich daarbij aan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.