Instellingen

Prinses Margriet slaat jubileummunt voor jarige Rode Kruis

De prinses bekijkt de eerste munt.
De prinses bekijkt de eerste munt. © ANP
De speciale herdenkingsmunt.
De speciale herdenkingsmunt. © ANP
UTRECHT - Bij de Nederlandse Munt is vanmorgen een speciale jubileummunt geslagen voor het Rode Kruis. Prinses Margriet is vice-voorzitter van de organisatie en kwam er speciaal voor naar Utrecht. Ze was niet de enige, want veel verzamelaars kwamen ook voor het collector's item naar het Muntgebouw.
Het Rode Kruis Vijfje is ontworpen door de Nederlandse designer Rogier Arents. Het geldstuk heeft geen kop- of muntzijde en weerspiegelt hiermee "het mondiale en onpartijdige karakter van het Rode Kruis", stelt de Munt.

EENHEID

De beide zijden van de munt zijn identiek en tonen een gekantelde globe met een sluitend patroon van kruizen. Dat staat symbool voor de eenheid van het Rode Kruis en de aangesloten verenigingen in de hele wereld. Het uitgelichte kruis staat voor het Nederlandse Rode Kruis dat dit jaar zijn jubileum viert.
De herdenkingsmunt is vijf euro waard en komt vanaf volgende week gewoon in omloop. De Munt geeft vaker herdenkingsmunten uit, zoals onlangs nog het herdenkingstientje voor de jarige koning Willem-Alexander.

VRIJWILLIGERS

Het Rode Kruis bestaat dit jaar 150 jaar en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld. In Nederland zijn er bijna 30.000 vrijwilligers die hulp kunnen verlenen aan mensen in een crisissituatie, EHBO'ers zijn bij evenementen of mensen helpen om zelfredzamer te worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.