Instellingen

Uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7 gemeten

PROVINCIE UTRECHT - De zonkracht is dit weekend uitzonderlijk hoog. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven is vanmiddag rond 14.30 uur zonkracht 8.7 gemeten, meldde weerbureau Weeronline.
Volgens het bureau komt zo'n sterke zonkracht zelden voor in Nederland. De afgelopen elf jaar werd in Bilthoven op dit enige meetpunt van Nederland slechts twee keer eerder een waarde boven de 8 gemeten.

VERBRANDING

Weeronline waarschuwt dat al na tien tot vijftien minuten in de zon kan leiden tot verbranding van de huid. De verwachting is dat de zonkracht langzaam afneemt.
Volgens Weeronline werd het record in ons land gemeten op 25 juni 1995 na een vulkaanuitbarsting in de Filipijnen in 1991. De zonkracht was toen 9,0. Door de uitbarsting was de ozonlaag de jaren erna dunner, waardoor de zonkracht sterker werd.

OZONLAAG

Zonkracht 8 komt in ons land zelden voor, hooguit eens in de paar jaar, en heeft te maken met de dikte van de ozonlaag. Als die tijdelijk wat dunner is, bereikt meer UV-straling het aardoppervlak.
Gisteren werd voorspeld dat de zonkracht vandaag boven de 8 zou komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.