Topdrukte verwacht bij eerste Utrechtse Canal Pride

© Facebook Utrecht Canal Pride
UTRECHT - Nog vijf nachtjes slapen en dan is het zover: de eerste Utrechtse Canal Pride staat zaterdag op het programma. Er wordt topdrukte verwacht.
De organisatie denkt dat er 15.000 tot 20.000 mensen komen. Dat is bovenop de 70.000 mensen die op een gewone zaterdag al in het centrum van de stad lopen.
"Dit is niet niks", zegt organisator Robbert Kalff van Café Kalff. "De Oudegracht wordt gestremd. Er mag geen ander verkeer doorheen. We hebben honderd vrijwilligers die de trappen en werven gaan controleren om te zien dat er niet te veel mensen staan."

PROGRAMMA

De boottocht begint om 13.00 uur op het Ledig Erf. Via de Dom gaan de 27 deelnemende boten naar de Weerdsluis. Organisaties zoals RTV Utrecht, de gemeente en de lokale afdelingen van VVD, D66 en GroenLinks varen mee, net als enkele gay cafés en LHBT-organisaties.

ENTHOUSIAST

Robert heeft er enorm veel zin in. "Het enthousiasme is zo veel groter geworden de afgelopen twee maanden." Het COC Midden-Nederland vaart ook mee met een boot. Vice-voorzitter Simon Timmerman: "Onze boodschap met deze pride is dat we ons als gemeenschap moeten laten zien en vieren dat we er mogen zijn."
De Amsterdamse gay pride heeft alle charme verloren, vindt Robbert Kalff. Net als veel anderen uit de LHBT-gemeenschap vindt hij dat evenement te commercieel. "Waardoor alleen nog grote bedrijven kans maken om een boot te organiseren. Kleine organisaties die 365 dagen per jaar bezig zijn met de gemeenschap krijgen geen plek meer."

BUREN UIT AMERSFOORT

Een opvallende deelnemer aan de gay pride is 'Roze Amersfoort'. "We gaan helemaal in Mondriaan-stemming", zegt Michael van der Heuvel. De traditionele kleur roze wordt terzijde geschoven vanwege het 100-jarig jubileum van kunststroming De Stijl.
"Eigenlijk om de band met Utrecht duidelijk te maken. We hebben met roze organisaties in Amersfoort een thema afgesproken, dit jaar is dat rainbow boogie woogie."
RTV Utrecht doet zaterdag vanaf een boot live op Facebook verslag van de Canal Pride. Ook is er op radio M Utrecht en tv aandacht voor het evenement.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.