RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Middenstanders wapenen zich tegen multinationals met 'Utrechtse' euro

UTRECHT -

Zo'n dertig Utrechtse ondernemers hebben zich aangesloten bij het initiatief 'De Utrechtse Euro'. Idee is dat het 'Utrechtse' geld dat tussen hen in omloop is alleen binnen de stadsgrenzen wordt uitgegeven.

Doel is om de lokale middenstand te stimuleren. "Als een soort beweging tegen grote instituties zoals banken en bedrijven als Coca-Cola en Unilever", zegt deelnemer Martijn Engels van Koffie Leute aan de Westerkade.

"Een gedeelte van ons gebak kopen we met de Utrechtse euro. En we hebben in ons pand ook een zeepfabriek, die doet ook mee. Zij rekenen bij ons de koffie af met Utrechtse euro's."


APP

Het betalen met het digitale geld gaat via een app, vertelt initiatiefnemer Twan Luttikhold. "Op het moment dat we het geld lokaal houden tussen kleine of startende bedrijven creŽert het naast meer liquiditeit ook verbinding. Zo zorgen we dat de lokale economie versterkt."

Het project staat nog in de kinderschoenen. Alleen ondernemers doen nu nog mee, maar mogelijk kunnen in de toekomst ook consumenten meedoen. "Het moet gewoon groeien. Want als het groeit is het tof", zegt Engels.


LEGAAL

Kritiek over bijvoorbeeld concurrentievervalsing lijkt er niet te zijn. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit FinanciŽle Markten keuren het 'Utrechtse' geld goed. Het Ministerie van Economische Zaken heeft een pilot ondersteund die dit soort initiatieven ondersteunt.

Mensen die geÔnteresseerd zijn in het Utrechtse geld kunnen morgenavond om 19.00 uur naar een bijeenkomst Kargadoor aan de Oudegracht 36 komen, of een bezoekje brengen aan de website utrechtse-euro.nl.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -