Bierhype leidt tot explosie van Utrechtse bierbrouwerijen

PROVINCIE UTRECHT/AUSTERLITZ - De Utrechtse bierbrouwerijen schieten als paddestoelen uit de grond. In tien jaar is het aantal brouwers in de provincie verzevenvoudigd.
Op 1 april 2007 stonden er in de provincie slechts een handjevol bierfabrikanten geregistreerd. Dit jaar zijn dat er 35, meldt het CBS.

MICROBROUWERIJ

Eén van de nieuwkomers is de Brouwerij Brasser uit Austerlitz, een familiebedrijfje van Cas en Marleen Brasser. "We hebben de kinderen van jongs af aan verteld dat onze achternaam letterlijk brouwer betekent", vertelt Marleen Brasser. "Die naam komt al uit de vijftiende eeuw, toen een voorvader bier maakte in Delft. We spelen al jaren met het idee om die traditie weer op te pakken. Nu de kinderen studeren en zo goed als het huis uit zijn, hebben we eindelijk te tijd."
Vorig jaar mei begonnen de Brassers met een simpel brouwpakketje. "We haalden er vier glaasjes uit en dat vonden we al heel wat. Maar eigenlijk is dat net het klaarmaken van een voorverwarmde maaltijd. Vanaf daar zijn we steeds een stapje verder gegaan, een steeds groter deel van het proces zelf gaan doen."
Een oud familierecept uit de vijftiende eeuw dat van generatie op generatie is gegaan is er niet. "Maar het is de vraag of je het bier van toen nu ook aan de man zou kunnen krijgen", zegt Brasser lachend. "Gelukkig zijn er veel recepten in omgang. Daar sleutelen we dan net zo lang aan tot het naar onze zin is." Met het thuis uitgewerkte recept gaan de Brassers dan voor een grotere productie naar een huurbrouwerij in de regio, Julius in Nieuwegein of Thorhem in Zeist.
In Austerlitz zijn de flesjes van Brouwerij Brasser inmiddels een bekend gezicht. In de lokale supermarkt staan ze in een eigen schap en ook bij lokale horeca staat het op de menukaart. Tijdens het brouwproces maakt Marleen Brasser ook brood, wat onder andere via food trucks wordt verkocht.

LANDELIJKE GROEI

Tien jaar terug was het brouwen van bier vooral een Limburgse en Brabantse aangelegenheid. Inmiddels is Noord-Holland de koploper, met 95 brouwerijen. In heel Nederland zijn 370 bierbrouwers geregistreerd, ruim vier keer zoveel als in 2007.
Volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur ligt het werkelijke aantal brouwerijen nog hoger. Zij hebben het over 481 bierfabrikanten in Nederland. Dat komt omdat niet iedere brouwerij is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
De cijfers zijn helaas niet exact, het CBS rondt het aantal vestigingen af op vijftallen.

Bierbrouwerij vandeStreek maakt 3500 liter per brouwdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.